Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proročki imperativ Drugoga vatikanskog koncila

Ivan Karlić orcid id orcid.org/0000-0002-7550-0857 ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 398 Kb

str. 617-649

preuzimanja: 254

citiraj


Sažetak

U ovom prilogu autor neće previše »naučavati« niti naširoko iznositi nauk Koncila o predloženoj temi, nego će ukazivati na konkretne mogućnosti i načine kršćaninova proročkog djelovanja u Crkvi i u društvu, odnosno pokušat će vidjeti na što Koncil podsjeća, savjetuje i nadahnjuje suvremenu teologiju, teologe i vjernike. U prvom se dijelu rada iznosi promišljanje nekih koncilskih dokumenata o odnosu između Crkve i društveno-političke zajednice, a u drugom dijelu govori se o nekim novim pravcima u teologiji, s novim naglascima nadahnutima koncilskim učenjem, koji nastoje voditi više računa o konkretnim životnim situacijama u kojima ljudi žive. Izlažu se dva primjera poslijekoncilskih strujanja koji su na neki način plodovi »proročke dimenzije« Drugoga vatikanskog koncila: politička teologija i teologija oslobođenja. U trećem dijelu rada autor promišlja o načinu na koji suvremena Crkva i njezina teologija, nadahnjujući se na mislima Koncila i poslijekoncilskih strujanja, mogu i trebaju biti proročki glas u današnjoj Crkvi i u svijetu, te na koji način konkretno trebaju djelovati u ljudskom društvu. Primjer i uzor kršćanskog djelovanja autor nalazi u Isusovu propovijedanju kraljevstva Božjeg (Isusova praksa) te u Isusovoj osudi i smrti, koje imaju i društveno-politička obilježja. Na temelju toga autor u završnom dijelu rada govori o društveno-političkim implikacijama koje ti događaji imaju u kršćanskom životu i djelovanju.

Ključne riječi

Crkva, Drugi vatikanski koncil, politička teologija, teologija oslobođenja, Isus Krist, kraljevstvo Božje, Isusova osuda i smrt, društveno-politička zajednica.

Hrčak ID:

229171

URI

https://hrcak.srce.hr/229171

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 622 *