Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Postoji li povezanost između zdravstvenog lokusa kontrole i kliničkih ishoda u bolesnika sa šećernom bolešću tip 2 u općoj medicini Hrvatske?

Goranka Petriček ; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Gorka Vuletić ; Filozofski fakultet,Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Marica Jurić ; Specijalistička ordinacija obiteljske medicine Sesvete, Hrvatska
Mladenka Vrcić Keglević ; Zaklada za razvoj obiteljske medicine


Puni tekst: engleski pdf 266 Kb

str. 4-12

preuzimanja: 210

citiraj


Sažetak

Pozadina: Cilj ovog istraživanja bio je istražiti postoji li povezanost između zdravstvenog lokusa kontrole (ZLK) i kliničkih ishoda u bolesnika sa šećernom bolešću tip 2 (ŠBT2).
Ispitanici i metode: Presječno istraživanje. Stratificiranim reprezentativnim slučajnim uzorakovanjem odabrano je 46 liječnika opće/obiteljske medicine koji su potom odabrali prvih 6 bolesnika koji su ih posjetili tijekom perioda istraživanja, a koji su imali nedavno zabilježenu vrijednost arterijskog tlaka, lipidni profil te kratkoročnu i dugoročnu vrijednost vrijednost glukoze. Po davanju informiranog pristanka bolesnici sa ŠBT2 ispunili su hrvatsku verziju upitnika za procjenu zdravstvenog lokusa kontrole (ZKL-90-2) i upitnik o sociodemografskim podacima.
Rezultati: U bolesnika sa ŠBT2 većinom je bio izražen unutarnji lokus kontrole, potom je slijedila vjera u okolnosti, moćne druge i utjecaj slučaja. Većina proučavanih objektivnih kliničkih ishoda DMT2, osim glukoze na tašte i LDL kolesterola u korelaciji su sa skalom koja mjeri unutarnji ZLK. Korelacije su većinom negativne, bolesnici koji su imali izražen unutarnji ZLK imali su niže vrijednosti ukupnog kolesterola (p=0.014), triglicerida (p=0.037), sistoličkog (p=0,003) i dijastoličkog (p=0,025) arterijskog tlaka.
Utvrđene su pozitivne korelacije skala Es i Eo (koje mjere vanjski ZLK) s razinama: LDL kolesterola (p=0,032), triglicerida (p=0,009) i sistoličkog arterijskog tlaka (p=0,001). Utvrđene su više vrijednosti HbA1c (p=0,001) i glukoze na tašte (p=0,002) u bolesnika koji su imali izreženo vjerovanje u utjecaj okolnosti (vanjski ZLK).
Zaključak: Bolesnici sa ŠBT2 koji su imali izražen unutarnji lokus kontrole imali postignute bolje vrijednosti kliničkih ishoda liječenja ŠBT2 u odnosu na bolesnike koji su imali izražen vanjski lokus kontrole.

Ključne riječi

šećerna bolest tip 2; zdravstveni lokus kontrole; klinički ishodi; opća/obiteljska medicina

Hrčak ID:

230753

URI

https://hrcak.srce.hr/230753

Datum izdavanja:

20.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 907 *