Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Mogućnosti korištenja ovčje vune u poljodjelstvu

Boro Mioč ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marija Tomić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Valentino Držaić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivan Širić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ana Džaja ; M SAN Grupa Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 172 Kb

str. 64-70

preuzimanja: 1.400

citiraj


Sažetak

Vuna je u ne tako davnoj povijesti bila jedan od najvažnijih proizvoda ovaca, neizostavan u domaćinstvu i tekstilnoj industriji. No, u posljednjih je nekoliko desetljeća znatno smanjen interes za vunom, osobito onom lošije kvalitete kakve je u Hrvatskoj najviše. Sve se češće događa da vuna ne bude otkupljena i prerađena, nego završi nekontrolirano bačena u prirodi, kao otpad. Stoga je u posljednje vrijeme u Europi i svijetu sve više istraživanja s ciljem pronalaženja održivog rješenja za uporabu vune lošije kvalitete i mogućnosti njezine izravne primjene i u poljodjelstvu. Do sada je predloženo nekoliko načina uporabe sirove, neprane ovčje vune. Jedan je od njih korištenje vune kao malča koji na taj način sprečava rast korova, zadržava vlagu u tlu, povoljno djeluje na smanjenje temperaturnih oscilacija, a razgradnjom otpušta hranjive tvari u tlo koje biljka koristi za svoj rast. Usitnjena vuna pomiješana s tlom djeluje kao izvor hranjiva, pospješuje strukturu i prozračuje tlo te osigurava povoljne uvijete za rast i razvoj korijenova sustava. Preradom vune moguće je dobiti kvalitetne proizvode za primjenu u poljodjelstvu koji se brzo razgrađuju i oslobađaju hranjive tvari nužne za rast biljke.

Ključne riječi

ovčja vuna; malč; izvor hranjiva; prerada vune

Hrčak ID:

231253

URI

https://hrcak.srce.hr/231253

Datum izdavanja:

13.3.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.072 *