Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj stabilizatora i antioksidansa na mikrofloru mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi

Mario Milin ; Veterinarska stanica Zadar d.o.o., Zadar, Hrvatska
Nevijo Zdolec orcid id orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Krunoslav Sokolić ; MM Mesna industrija d.o.o., Krašić, Hrvatska
Vesna Dobranić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Valerij Pažin ; Lidl Hrvatska d.o.o. k.d.,Velika Gorica, Hrvatska
Jozo Grbavac ; Sveučilište u Mostaru, Agronomski fakultet i Prehranbenobiotehnološki fakultet, Mostar, Bosna i Hercegovina
Kristina Zdolec ; Veterinarska stanica Vrbovec, Vrbovec, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.625 Kb

str. 32-38

preuzimanja: 272

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj različitih aditiva, bakteriocinogenog soja Leuconostoc mesenteroides E131 te ekstrakata začina i bilja na mikrofloru mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi. Korišteni su aditivi u različitim kombinacijama: natrijev acetat (E262), natrijev citrat (E331), natrijev askorbat (E301), askorbinska kiselina (E300), silicijev dioksid (E551), kalcijev laktat (E327) i etilni lauroil-arginat (E243), uz ekstrakte začina i bilja. Istražen je utjecaj navedenih dodataka na ukupni broj bakterija, bakterija mliječne kiseline, enterobakterija, enterokoka, koliformnih bakterija i Escherichia coli te koagulaza-negativnih stafilokoka u mljevenom mesu pakiranom u modificiranoj atmosferi i pohranjenom tijekom 8 dana na 2,5 oC. U odnosu na kontrolne uzorke, primjenom dodataka zabilježen je manji ukupni broj bakterija i enterobakterija 7. dana pohrane, te koagulaza-negativnih stafilokoka 8. dana. Primjenom preparata koji u sastavu ima E262, E327, E243, ekstrakt bilja i E551 zabilježeno je najveće smanjenje broja E. coli, koliformnih, koagulaza-negativnih stafilokoka, enterobakterija i ukupnog broja bakterija. Leuconostoc mesenteroides E131 nije znatnije utjecao na mikrobiološke promjene tijekom pohrane mljevenog mesa.

Ključne riječi

održivost; mljeveno meso; mikroorganizmi; dodatci

Hrčak ID:

231369

URI

https://hrcak.srce.hr/231369

Datum izdavanja:

20.6.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 870 *