Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0584

Učinak dodataka biotina i cinka na zdravlje papaka i kvalitetu mlijeka mliječnih krava

Amandeep Singh ; Department of Veterinary Medicine, College of Veterinary Science, Guru Angad Dev Veterinary and Animal Sciences University, Ludhiana, Punjab, India
Swaran S. Randhawa ; Department of Veterinary Medicine, College of Veterinary Science, Guru Angad Dev Veterinary and Animal Sciences University, Ludhiana, Punjab, India
Raj S. Singh orcid id orcid.org/0000-0002-9651-7316 ; Department of Teaching Veterinary Clinical Complex, College of Veterinary Science, Guru Angad Dev Veterinary and Animal Sciences University, Ludhiana, Punjab, India


Puni tekst: engleski pdf 7.681 Kb

str. 799-820

preuzimanja: 696

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga istraživanja bio je procijeniti učinak dodataka biotina i cinkova sulfata (ZnSO4) na zdravlje papaka i kvalitetu mlijeka u mliječnih krava. Klinička hrome (n = 31) i zdrave krave (n = 28) odabrane su na temelju ocjene pokretljivosti (LS) te su slučajnim odabirom podijeljene u pokusnu i kontrolnu skupinu. Pokusnu skupinu činile su klinički hrome (CLT, n = 17) i zdrave (HT, n = 15) krave kojima je u hranu dodan 1 g 2 %-tnog biotina i 4 g ZnSO4 dnevno tijekom 4 mjeseca, Kontrolnu skupinu činile su hrome krave (CLC, n = 14 i zdrave krave (HC, n = 13). Pokretljivost, tjelesna kondicija te kvaliteta i količina mlijeka procijenjeni su prije i nakon završetka istraživanja. Također, prije i poslije dodavanja dodataka hrani provedena je kirurška obrada papaka te je promatrana vrsta i težina oštećenja papaka. Debljina tabana (ST) stražnjih papaka nekih krava mjerena je ultrazvučno u pokusnoj i kontrolnoj skupini. Podaci su analizirani omjerom vjerodostojnosti hi-kvadrat testa i parnog t-testa. Na kraju istraživanja uočen je znakovit napredak LS-a (P < 0,001); vjerodostojnosti hi-kvadrat testa i parnog t-testa. Neke su se od tih ocjena oštećenja pogoršale u krava u HC skupini krava. Debljina tabana povećala se u krava u pokusnoj skupini (P < 0,05), dok je u krava u kontrolnoj skupini smanjena (P < 0,05). Broj somatskih stanica u mlijeku (SCC) smanjen je (P < 0,05), dok su prinos mlijeka (P < 0,001) i sadržaj masti (P < 0,05) povećani u krava u pokusnoj skupini. Također, utvrđeno je znakovito smanjenje prosječnog broja SCC-a (P < 0,05) u zdravih krava u pokusnoj skupini. Zaključeno je da bi istodobno dodavanje biotina i cinkova sulfata u hranu moglo biti korisno u korekciji i prevenciji oštećenja papaka kao što bi moglo pridonijeti količini i kvaliteti mlijeka kod klinički hromih mliječnih krava.

Ključne riječi

mliječne krave; hromost; oštećenja papaka; biotin; cink; kvaliteta mlijeka

Hrčak ID:

232834

URI

https://hrcak.srce.hr/232834

Datum izdavanja:

24.1.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.552 *