Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.46419/vs.51.1.1

Subauktna acidoza buraga u mliječnih krava – fiziološko značenje, čimbenici rizika i dijagnostičke metode

Levente Kovács ; Research Institute for Animal Breeding, Nutrition and Meat Science, Herceghalom, Hungary; Institute of Animal Husbandry, Faculty of Agricultural and Environmental Science, Szent István University, Gödöllő, Hungary
László Rózsa ; Research Institute for Animal Breeding, Nutrition and Meat Science, Herceghalom, Hungary
Mátyás Pálffy ; MTA-SZIE Large Animal Clinical Research Group, Üllő-Dóra major, Hungary
Peter Hejel ; Department of Animal Hygiene, Herd Health and Veterinary Ethology, University of Veterinary Medicine, Budapest, Hungary
Walter Baumgartner ; Department for Farm Animals and Veterinary Public Health University Clinic for Ruminants University of Veterinary Medicine, Vienna, Austria
Otto Szenci ; Department of Obstetrics and Food Animal Medicine Clinic, University of Veterinary Medicine, Budapest, Hungary


Puni tekst: engleski pdf 505 Kb

str. 5-17

preuzimanja: 1.059

citiraj


Sažetak

Prema najnovijim istraživanjima, pojavnost subakutne acidoze buraga (SARA) je oko 20 % u mliječnih krava u ranoj i srednjoj laktaciji, a prouzroči gubitke od približno 500 milijuna do 1 milijarde američkih dolara godišnje u SAD. Dijagnostika SARA je još uvijek problematična zbog nedostatka patognomoničnih karakteristika te kašnjenja pojavnosti određenih kliničkih znakova. Stoga je SARA i dalje zanemarena pa čak i neprepoznata u mnogim stadima mliječnih krava. SARA karakteriziraju dnevne epizode niskog pH buraga, kada se pH vrijednost kreće u rasponu od 5,2 do 6,0 kroz duže vrijeme, zbog nakupljanja nižih masnih kiselina i nedovoljnog puferiranja sadržaja buraga. Uzroci SARA povezani su s obrocima bogatim koncentratima, kao što je pretjerano davanje nestrukturnih ugljikohidrata i visoko probavljive voluminozne krme s nedovoljno grube voluminoze. SARA je povezana i s upalom
različitih tkiva i organa u mliječnih krava, a njezine dugotrajne posljedice uključuju promjenjiv unos hrane, smanjenu probavu vlakana, smanjenu proizvodnju mlijeka i mliječne masti, oštećenja probavnog sustava, proljeva, laminitis, apscesi na jetri i šepavost. Cilj ovog preglednog rada je sažeti trenutno dostupne podatke o fiziološkim aspektima, činiteljima rizika, pojavnosti i potencijalnim indikatorima SARA u mliječnih krava. Prema trenutnoj literaturi jedine terenske metode za dijagnostiku SARA uključuju ruminocentezu i korištenje sonde buraga. Danas postoje poboljšane terenske dijagnostičke metode za kontinuirano mjerenje retikoruminalnog pH i lakšu dijagnostiku SARA. Bežične sonde koje kontinuirano mjere pH sadržaja buraga trebale bi postati sve značajnija dijagnostička metoda u skorijoj budućnosti.

Ključne riječi

subakutna acidoza buraga; dijagnoza; ruminocenteza; bežične sonde buraga; mliječne krave

Hrčak ID:

233039

URI

https://hrcak.srce.hr/233039

Datum izdavanja:

29.1.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.444 *