Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15233/gfz.2019.36.5

Analiza poremećaja ubrzanja sile teže graničnih struktura na području Egejskog mora i Zapadne Anatolije

Fikret Doğru ; Department of Geophysical Engineering, Oltu Earth Sciences Faculty, Ataturk University, Oltu, Erzurum, Turkey
Oya Pamukçu ; Geophysical Engineering, Engineering Faculty, Dokuz Eylul University, Buca, İzmir, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 5.013 Kb

str. 53-76

preuzimanja: 268

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 5.013 Kb

str. 53-76

preuzimanja: 161

citiraj


Sažetak

Zapadna Anatolija je oblikovana u smjeru sjever-jug zahvaljujući ekstenzivnom tektonskom trendu i zapadno-istočnim uzdizanjima, grebenima I aktivnim rasjedima kao posljedicom kolizije Afričke, Arapske i Euroazijske ploče. Granice tektonskog područja Egejskog mora ograničene su između istočne Grčke, zapadne Anatolije i Helenske subdukcijske zone na jugu Krete. Za procjenu tih tektonskih elemenata korišteni su podaci o poremećaju ubrzanja sile teže na području Egejskog mora i Zapadne Anatolije. Smatra se da podaci o poremećaju ubrzanja sile teže odražavaju tektonske elemente i diskontinuitete bolje nego anomalija ubrzanja sile teže zbog računanja razlike između ubrzanja sile teže i normalnog ubrzanja sile teže na istoj točki, tako da su izračunati tenzori i invarijante na promatranom području i metoda spektra snage je primijenjena na podatke poremećaja ubrzanja sile teže. Različite metode analize granica primijenjene su na podatke poremećaja ubrzanja sile teže kako bi se usporedili diskontinuiteti dobiveni iz tenzora. Te su metode najprije ispitane na teoretskim podacima. U okviru teorijske studije uzeti su u obzir jedan samostalni model i tri modela tijela. Prilikom interpretacije rezultata, uočeno je da Tzz tenzorska komponenta daje vrlo jasne informacije o lokaciji strukture. Isto tako, kada se ispitaju Txx, Tyy komponente i nepromjenjivi rezultati, uspješno su dobivene vertikalne i horizontalne granice. Također, srednje dubine tih struktura određene su metodom spektra snage. U stupnju primjene slučaja ispitani su podaci poremećaja ubrzanja sile teže generirani iz Zemljinog gravitacijskog modela EGM na području istočnog Egejskog mora i zapadne Anatolije. Najprije su izračunati tenzor i invarijante poremećaja ubrzanja sile teže. Identificirani su novi mogući diskontinuiteti u tenzorima, a neki od dobivenih diskontinuiteta razjašnjeni su u prethodnim raspravama.
Također, prosječne dubine mogućih struktura izračunate su metodom spektra snage na četiri profila iz podataka o poremećaju ubrzanja sile teže. Ove dubinske vrijednosti su u skladu s dubinskim vrijednostima strukturnih diskontinuiteta dobivenih iz prethodnih studija. Naposljetku, kontinuacija prema gore primijenjen je na tenzore Tyy, Tyz i Tzz do 20 km. Vrijednosti pozitivnih anomalija u Tyz i Tzz komponentama i negativne vrijednosti anomalija u Tyy komponenti u skladu su sa transfer zonom Zapadne Anatolije.
Strukturne razlike između istočnog i zapadnog dijela Zapadne Anatolije značajne su u daljnjim rezultatima tenzora. Također, pozitivne i negativne anomalije su značajne u područjima gdje su se dogodili veliki potresi u posljednje 3 godine u Tyz invarijantama.

Ključne riječi

poremećaj ubrzanja sile teže; Egejsko more; zapadna Anatolija; tenzor ; invarijanta

Hrčak ID:

228494

URI

https://hrcak.srce.hr/228494

Datum izdavanja:

15.7.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.146 *