Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.46419/vs.51.1.9

Osnovni principi organske proizvodnje u kozarstvu

Milivoje Urošević orcid id orcid.org/0000-0001-6248-3405 ; Centar za očuvanje autohtonih rasa, Beograd, Srbija
Darko Drobnjak orcid id orcid.org/0000-0002-5169-3375 ; Centar za očuvanje autohtonih rasa, Beograd, Srbija
Ersoy Nilda ; Akdeniz Univerzitet, Antalija, Turska
Petar Stojić ; Institut PKB Agroekonomik, Beograd, Srbija


Puni tekst: hrvatski pdf 262 Kb

str. 87-91

preuzimanja: 397

citiraj


Sažetak

Organska poljoprivreda, kao proizvodna metoda koja je ekološki prihvatljiva i koji se zasniva na prirodnim procesima i uporabi organskih i prirodnih tvari, u Srbiji je sve popularnija. Osim naziva organska u uporabi su i termini ekološka i biološka proizvodnja. Ciljevi organske poljoprivrede su održavanje i povećanje plodnosti zemljišta, suzbijanje erozije zemljišta, očuvanje bioraznolikosti, zaštita prirodnih resursa od zagađenja i proizvodnja hrane visoke nutritivne vrijednosti. Pri organiziranju organske stočarske proizvodnje prednost se daje domaćim (autohtonim) pasminama koje su prilagođene na lokalne uvjete uzgoja i otporne na bolesti. U organskoj proizvodnji, koja je sastavni dio sustava održive poljoprivrede nije dopuštena uporaba sredstava za zaštitu i ishranu koja su sintetičko-kemijskog podrijetla i sintetičkih lijekova, regulatora rasta, hormona i GMO organizama. Pored uobičajenih, klasičnih, načina uzgoja koza posljednjih godina sve se više govori o potrebi promjene ustaljenih načina uzgoja koza i uvođenju “Bio” sustava, odnosno biološki čistog načina uzgoja. Ovim načinom proizvodnje dobivaju se proizvodi koji su slobodni od kemijskih elemenata koji su sastavni dijelovi mnogobrojnih preparata koji se koriste u konvencionalnoj proizvodnji. U organskoj proizvodnji dobrobit životinja ima prioritet. Prije svega životinjama treba osigurati uvjete za njihov rast i razvoj u skladu s prirodnim genetskim potencijalom. To podrazumijeva poštovanje fizioloških i ekoloških potreba životinja i stvaranje uvjeta za izražavanje prirodnih funkcija i ponašanja. Kako bi se počela, a kasnije organizirala ovakva proizvodnja nužno je ispuniti određene uvjete. Jesu li predviđeni uvjeti ispunjeni i odvija li se proizvodnja po principima biološke proizvodnje što potvrđuju odgovarajuće, akreditirane, institucije. Gospodarstva koja ispunjavaju uvjete biološke proizvodnje dobivaju odgovarajući certifikat. Danas je organska proizvodnja u EU regulirana direktivom EEZ 2092/91, kao i brojnim amandmanima.

Ključne riječi

organska proizvodnja; koze; uzgoj

Hrčak ID:

233261

URI

https://hrcak.srce.hr/233261

Datum izdavanja:

29.1.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.196 *