Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Uporaba vatrenog oružja i drugih sredstava prisile pri uhićenju: normativna ograničenja u kontekstu prava na život i zabrane mučenja te odgovornost policijskih službenika

Petar Veić ; Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Hrvatska
Igor Martinović orcid id orcid.org/0000-0002-7648-2443 ; Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 311 Kb

preuzimanja: 1.673

citiraj


Sažetak

Nije sporno da zakonita uporaba sredstava prisile predstavlja razlog isključenja protupravnosti premda više nije kao takva izrijekom propisana Kaznenim zakonom. Slučajeve u kojima je uporaba sredstava prisile dopuštena propisuje Zakon o policijskim poslovima i ovlastima, ali i međunarodno pravo, koje je po svojem rangu iznad domaćeg zakonodavstva. Praktično je u toj domeni najvažnija Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, a osobito njezini članci 2. i 3. (pravo na život i zabrana mučenja). U radu se domaći normativni okvir uspoređuje sa standardima postupanja razvijenima u praksi Europskog suda za ljudska prava. Pozornost je naročito posvećena problematici dopuštenosti uporabe vatrenog oružja u spornim situacijama kao što je sprječavanje bijega.

Ključne riječi

vatreno oružje; letalna sila; zakonita uporaba sredstava prisile; razlog isključenja protupravnosti; pravo na život; zabrana mučenja.

Hrčak ID:

230311

URI

https://hrcak.srce.hr/230311

Datum izdavanja:

19.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.649 *