Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Knjižnični izvori i usluge za mobilne uređaje u visokoškolskim i srodnim knjižnicama

Ivana Pažur orcid id orcid.org/0000-0003-3200-0841 ; Centar za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković


Puni tekst: hrvatski pdf 725 Kb

str. 1-32

preuzimanja: 330

citiraj


Sažetak


Cilj. Rad utvrđuje zastupljenost knjižničnih izvora i usluga prilagođenih za pristup putem mobilnih uređaja kod visokoškolskih i srodnih knjižnica koje podupiru znanstveni rad i visoko obrazovanje: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, sveučilišne knjižnice, općeznanstvene i specijalne knjižnice – instituti i zavodi.

Pristup/metodologija/dizajn. Postavljena su tri istraživačka pitanja: 1) Koliko su se razmatrane visokoškolske i srodne knjižnice prilagodile korisnicima u smislu dostupnosti knjižničnih izvora i usluga za mobilne uređaje? 2) Koje su vrste knjižničnih izvora i usluga za mobilne uređaje u većoj, a koje u manjoj mjeri zastupljene u razmatranim visokoškolskim i srodnim knjižnicama? 3) Kakve su sličnosti i razlike između pojedinih kategorija razmatranih knjižnica s obzirom na implementiranost analiziranih knjižničnih izvora i usluga za mobilne uređaje? U provedbi istraživanja napravljena je analiza sadržaja 97 knjižničnih mrežnih mjesta prema 10 zadanih kriterija, a prisutnost svakog pojedinog kriterija s manje ili jednako 50 % smatrana je nedovoljnom zastupljenošću.

Rezultati. Responzivne mrežne stranice zastupljene su kod 43 % knjižnica. Najzastupljenije su kod sveučilišnih i općeznanstvenih knjižnica (obje kategorije s po 50 %), slijede institutske i zavodske knjižnice (45 %), a najmanje su zastupljene među visokoškolskim knjižnicama (42 %). Samo jedna knjižnica (1 %) ima knjižničnu aplikaciju za mobilne uređaje. Nijedna razmatrana knjižnica nema aplikaciju knjižničnog kataloga za mobilne uređaje, dok 13 % knjižničnih kataloga ima responzivno mrežno sučelje. Knjižnice ne upućuju korisnike na pristup putem mobilnih uređaja bazama znanstvenih informacija i podataka, e-knjigama ili e-časopisima. Komunikaciju s korisnicima pomoću tekstualnih poruka ne nudi nijedna knjižnica. Profil na društvenoj mreži Facebook posjeduje 23 % knjižnica. Primjena novih tehnologija i usluga (QR, NFC, Beacon, AR) ne spominje se na većini mrežnih stranica razmatranih knjižnica i zastupljena je u rijetkim pojedinačnim slučajevima. Ukupno 29 % razmatranih knjižnica omogućava objedi- njeno pretraživanje svih dostupnih e-izvora (discovery search): nude ga sve sveučilišne knjižnice (100 %), od visokoškolskih knjižnica nudi ga 28 %, a od institutskih i zavodskih knjižnica 20 %. Edukaciju o knjižničnim izvorima i uslugama za mobilne uređaje eksplicitno na svojim mrežnim stranicama ne spominje nijedna knjižnica. Od ukupnog broja razmatranih knjižnica čak 44 % knjižnica nema zadovoljen nijedan kriterij analize sadržaja, a od 10 kriterija najviše (30 %) ih je zastupljeno kod osam knjižnica. Rezultati pokazuju da izvori i usluge za mobilne uređaje nisu dovoljno (manje ili jednako 50 %) zastupljeni u ukupnom broju razmatranih knjižnica, kao ni kod pojedinačnih knjižnica.

Originalnost/vrijednost. Prvi put je razmotrena i napravljena analiza sadržaja knjižničnih izvora i usluga hrvatskih knjižnica za mobilne uređaje, što daje uvid u postojeću situaciju i poticaj za razmišljanje o orijentaciji prema korisnicima takvih usluga.

Ključne riječi

knjižnični izvori; visokoškolske knjižnice; usluge za mobilne uređaje

Hrčak ID:

233982

URI

https://hrcak.srce.hr/233982

Datum izdavanja:

12.2.2020.

Posjeta: 998 *