Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj strukture ličnosti na stupanj angažiranosti u sportu i stavove prema sportu kod maloljetnih delikvenata

Ankica Hošek ; Računski centar Instituta za kineziologiju


Puni tekst: hrvatski pdf 11.753 Kb

str. 60-78

preuzimanja: 201

citiraj


Sažetak

Na uzorku od 728 maloljetnih delikvenata muškog spola, starih od 14 do 18 godina, koji su na teritorij SRH, SRB i H i SRS počinili krivična djela protiv imovine, ili krivična djela protiv života i tijela, pa im je zbog toga izrečena bilo koja pravomoćna sankcija predviđena krivičnim zakonom za maloljetne osobe (izuzev upućivanja u specijalnu ustanovu), ispitana je povezanost između kognitivnih i konativnih dimenzija i primarnih socijalnih stavova tih ispitanika i njihovih stavova prema sportu, odnosno stupnja angažiranosti u sportskim aktivnostima.
Primijenjeno je 68 mjernih instrumenata i to 28 testova za procjenu kognitivnih sposobnosti, 36 testova za procjenu normalnih i patoloških konativnih dimenzija ličnosti i 4 skale za procjenu primarnih socijalnih stavova.
Izračunani su osnovni parametri raspodjele tih instrumenata i koeficijeniti njihove međusobne povezanosti. Regresionom analizom određena je veza između primijenjenih mjernih instrumenata i stavova prema sportu, kao i stupanj angažiranosti u sportu.
Dobivene su multiple korelacijeod 0.55 za stavove prema sportu i od 0.51 za stupanj angažiranosti u sportu.
Najveći doprinos predikciji stavova prema sportu imali su testovi:
Dopunjavanje računskih operacija (N2 iz SVPN2)
Samodominacija (16 PF)
Ekstraverzija (iz MPI)
Inhibitorna inverzija (iz 18 PF)
Motorna konverzija (iz 18 PF)
Respiratorna konverzija (iz 18 PF)
Hipomanijea (iz 18 PF)
a najveći doprinos predikciji varijable za procjenu angažiranosti u sportu imali su testovi:
Dopunjavanje računskih operacija
Samodovoljnost (iz 16 FF)
Hipomanija
Super ego (iz 16 PF)
Motorna konverzija
Raspiratorna konverzija
Na osnovu toga može se postaviti hipoteza, da se mijenjamo stupanj angažiranosti u sportskim aktivnostima i djelovanjem na promjenu stavova prema sportu može u izvjesnoj mjeri djelovati i na kognitivne i konativne dimenzije kod maloljetnih delinkvenata.
Kako je u istraživanjima usmjerenim na utvrđivanje utjecaja kognitivnih i konativnih dimenzija i njihovih struktura na delinkventno ponašanje omladine utvrđeno da te dimenzije i njihove strukture imaju značajan utjecaj na težinu i modalitete delinkventnog ponašanja, može se pretpostaviti da se dobiveni rezultati mogu primijeniti pri programiranju kineziološke aktivnosti u okviru penalnog tretmana maloljetnih delinkvenata.

Ključne riječi

Hrčak ID:

234521

URI

https://hrcak.srce.hr/234521

Datum izdavanja:

1.1.1972.

Podaci na drugim jezicima: engleski ruski

Posjeta: 657 *