Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

"E-križobolja" - stjecanje znanja o bolnom sindromu putem modernih informacijskih tehnologija

Mirjana Berković - Šubić ; Dom zdravlja Zagrebačke županije, Samobor
Gilbert Hofmann ; Lječilište Veli Lošinj, Veli Lošinj
Biserka Vuzem ; Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju "Akromion", Krapinske Toplice


Puni tekst: hrvatski pdf 465 Kb

str. 187-197

preuzimanja: 403

citiraj


Sažetak

Stjecanje znanja o bolnim sindromima u donjem dijelu kralježnice, koristeći suvremene mogućnosti digitalne komunikacije putem informacijskih tehnologija, upućuje na korištenje naziva "e-križobolja". Križobolja je zdravstvena poteškoća mnogih ljudi razne životne dobi. Razvoj informacijskih tehnologija omogućio je otvoreni pristup stjecanju medicinskog znanja i za korisnike koji nemaju medicinsko obrazovanje. Cilj ovoga rada je putem pregleda literature utvrditi i analizirati mogućnosti korištenja modernih tehnologija u svrhu samopomoći kod križobolje, te neovisno o tome i ispitati kakvi su stavovi bolesnika o korištenju informacijske tehnologije i mogućnosti digitalne komunikacije putem interneta.
U istraživanju je sudjelovalo 120 ispitanika prosječne životne dobi 49,25 godina koji su koristili fizioterapijske tretmane u Krapinskim Toplicama. Provedena je analiza rezultata anketnog upitnika o korištenju informacijskih tehnologija i digitalne komunikacije u svrhu korištenja za samopomoć, te napretka u stjecanju novih znanja koja se odnose na križobolju.
U ovom radu pregledom literature utvrđeno je da zemlje članice EU, uključujući Hrvatsku uspostavljaju već godinama sustav e-medicine, prateći i prilagođavajući se napretku moderne tehnologije, a rezultati upućuju na to da ispitanici koriste suvremene tehnologije i oblike digitalnih komunikacija u svrhu usvajanja novih znanja i njihove primjene, kako bi postigli bolje rezultate liječenja.
Rezultati ukazuju da se stavovi o korištenju informacijskih tehnologija ne razlikuju u odnosu na spol (p > 0,05), pozitivan stav opada s porastom životne dobi, a viša razina obrazovanja iskazuje veće povjerenje u liječenje povjereno zdravstvenom stručnjaku.
Na osnovu rezultata proizlazi potreba za uvođenjem dostupnih informacija o bolnom sindromu izdanih od strane stručne i kompetentne osobe.

Ključne riječi

informacijske tehnologije; internet; križobolja; otvoreni pristup

Hrčak ID:

234927

URI

https://hrcak.srce.hr/234927

Datum izdavanja:

11.3.2020.

Posjeta: 1.071 *