Skoči na glavni sadržaj

Uvodnik

Stanje informatizacije zdravstva u Hrvatskoj

Josipa Kern orcid id orcid.org/0000-0002-0896-3018 ; Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 579 Kb

str. 1-10

preuzimanja: 1.313

citiraj


Sažetak

U hrvatskom je zdravstvu informatizacija započela još u drugoj polovini prošlog stoljeća (kompjutorizacija Republičkog registra za rak u Zagrebu; automatska obrada podataka (AOP) zdravstveno neosiguranih osoba; AOP u području izvanbolničke zaštite i medicine rada u Varaždinu; AOP u Domu zdravlja Remetinec; idejni projekt Zajedničkog informacijskog sustava zdravstvenog osiguranja i zdravstva Zagreb, itd.). Razvijen je i niz lokalnih informatičkih rješenja po bolnicama, poliklinikama, ordinacijama, laboratorijima itd. Nepovezivost postojećih rješenja razvijenih na različitim platformama (negativno) i kvalitativni napredak u razvoju suvremenih informacijskih tehnologija u svijetu (pozitivno) izrodili su potrebu za novim sustavnim pristupom.
Sustavni pristup u izgradnji zdravstvenog informacijskog sustava u Hrvatskoj koji treba povezati sve informacije relevantne za zdravstveni sustav (o korisniku zdravstvene zaštite, o zdravstvenom osiguranju, poslovanju zdravstvenih ustanova i sl.) započeo je u dvadeset i prvom stoljeću kao projekt informacijskog sustava za primarnu zdravstvenu zaštitu (danas: CEZIH – Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske; aktualne informacije o CEZIH-u dostupne su na www.cezih.hr ). Ideja sustava opisana je u radu (Končar, Gvozdanović) objavljenom u međunarodnom medicinskoinformatičkom časopisu 2006. godine.
Razgovaramo s jednim od autora Darkom Gvozdanovićem, danas voditeljem poslovnog područja eZdravstva u tvrtki Ericsson Nikola Tesla d.d..
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ključne riječi

CEZIH; elektronički zdravstveni zapis; eKarton; suradnja s korisnicima; postupanje u kriznim situacijama

Hrčak ID:

235131

URI

https://hrcak.srce.hr/235131

Datum izdavanja:

6.3.2020.

Posjeta: 2.432 *