Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.1.2533

Fizikalno-kemijske karakteristike i antioksidativni kapacitet pčelinje peludi prikupljene na području tuzlanskog kantona (BiH)

Damir Aličić ; Public Institution “Mješovita srednja hemijska škola Tuzla”, Bosne Srebrene 8, 75000 Tuzla, Bosnia and Herzegovina
Ivana Flanjak orcid id orcid.org/0000-0003-4545-4228 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Kuhačeva 20, 31000 Osijek, Croatia
Đurđica Ačkar orcid id orcid.org/0000-0003-4257-2907 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Kuhačeva 20, 31000 Osijek, Croatia
Midhat Jašić ; Faculty of Technology Tuzla, Univerzitetska 8, 75000 Tuzla, Bosnia and Herzegovina
Jurislav Babić orcid id orcid.org/0000-0002-6453-1850 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Kuhačeva 20, 31000 Osijek, Croatia
Drago Šubarić orcid id orcid.org/0000-0002-6956-5814 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Kuhačeva 20, 31000 Osijek, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 695 Kb

str. 42-50

preuzimanja: 483

citiraj


Sažetak

Zadatak ovog rada bio je odrediti fizikalno-kemijske karakteristike i antioksidativni kapacitet peludi prikupljene na području Tuzlanskog kantona u odnosu na razdoblje prikupljanja i geografsko podrijetlo. Uzorci peludi prikupljene su u razdoblju ožujak-travanj i svibanj-lipanj sa 13 lokacija, uzorci su osušeni i u njima je određen udio proteina, slobodnih masti, pepela i vode zatim udio ukupnih polifenola i flavonoida te antioksidativni kapacitet. Rezultati su pokazali da pelud prikupljena u razdoblju ožujak-travanj ima niži udio proteina, ali viši udio ukupnih polifenola i antioksidativni kapacitet, dok udio flavonoida ne ovisi o vremenu prikupljanja. Geografsko podrijetlo nije imalo utjecaj na karakteristike uzoraka peludi.

Ključne riječi

pelud; fizikalno-kemijske karakteristike; udio polifenola; udio flavonoida; antioksidativna aktivnost

Hrčak ID:

236475

URI

https://hrcak.srce.hr/236475

Datum izdavanja:

30.3.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.766 *