Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.1.2533
Fizikalno-kemijske karakteristike i antioksidativni kapacitet pčelinje peludi prikupljene na području tuzlanskog kantona (BiH)
Damir Aličić
; Public Institution “Mješovita srednja hemijska škola Tuzla”, Bosne Srebrene 8, 75000 Tuzla, Bosnia and Herzegovina
Ivana Flanjak
orcid.org/0000-0003-4545-4228
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Kuhačeva 20, 31000 Osijek, Croatia
Đurđica Ačkar
orcid.org/0000-0003-4257-2907
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Kuhačeva 20, 31000 Osijek, Croatia
Midhat Jašić
; Faculty of Technology Tuzla, Univerzitetska 8, 75000 Tuzla, Bosnia and Herzegovina
Jurislav Babić
orcid.org/0000-0002-6453-1850
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Kuhačeva 20, 31000 Osijek, Croatia
Drago Šubarić
orcid.org/0000-0002-6956-5814
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Kuhačeva 20, 31000 Osijek, Croatia
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je odrediti fizikalno-kemijske karakteristike i antioksidativni kapacitet peludi prikupljene na području Tuzlanskog kantona u odnosu na razdoblje prikupljanja i geografsko podrijetlo. Uzorci peludi prikupljene su u razdoblju ožujak-travanj i svibanj-lipanj sa 13 lokacija, uzorci su osušeni i u njima je određen udio proteina, slobodnih masti, pepela i vode zatim udio ukupnih polifenola i flavonoida te antioksidativni kapacitet. Rezultati su pokazali da pelud prikupljena u razdoblju ožujak-travanj ima niži udio proteina, ali viši udio ukupnih polifenola i antioksidativni kapacitet, dok udio flavonoida ne ovisi o vremenu prikupljanja. Geografsko podrijetlo nije imalo utjecaj na karakteristike uzoraka peludi.
Ključne riječi
pelud; fizikalno-kemijske karakteristike; udio polifenola; udio flavonoida; antioksidativna aktivnost
Hrčak ID:
236475
URI
Datum izdavanja:
30.3.2020.
Posjeta: 1.766 *