Pregledni rad
https://doi.org/10.2478/10004-1254-59-2008-1843
T-2 toksin - pojavnost i toksičnost u peradi
Marijana Sokolović
orcid.org/0000-0003-3373-7415
; Poultry Centre of the Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Verica Garaj-Vrhovac
; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Borka Šimpraga
; Poultry Centre of the Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Sažetak
T-2 toksin je najtoksičniji predstavnik trikotecenskih mikotoksina tipa A. On je sekundarni produkt metabolizma plijesni roda Fusarium i često je prisutan u žitaricama i hrani za životinje. Štetni učinci uočeni su u eksperimentalnih životinja i životinja u uzgoju. On se povezuje s pojavom bolesti ljudi od mikotoksikoza. Učinci toksina u peradi su višestruki: inhibicija sinteze proteina, DNA i RNA, citotoksični učinak, imunomodulatorni učinak, oštećenje stanica probavnog sustava, organa i kože, živčani poremećaji te pad proizvodnih karakteristika u uzgoju peradi (slabiji prirast, pad nesivosti i valivosti). Koncentracije T-2 toksina u hrani redovito su vrlo malene, a zbog imunosupresivnog djelovanja toksina te istodobne sekundarne infekcije bolest se često teško dijagnosticira. Pri pojavi bolesti promjenom hrane može doći do poboljšanja zdravstvenog stanja, što tako|er upućuje na moguće trovanje mikotoksinima. Redovita kontrola uzoraka žitarica i hrane za životinje jedna je od preventivnih mjera, a detekcija mikotoksina u žitaricama i hrani pouzdana je samo ako se ispituje reprezentativan uzorak. U radu su opisani učestalost i toksični učinci T-2 toksina u peradi.
Ključne riječi
citotoksičnost; genotoksičnost; trikotecenski mikotoksini; zakonski propisi
Hrčak ID:
21864
URI
Datum izdavanja:
21.3.2008.
Posjeta: 11.290 *