Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Novi votivni reljefi Dionisa iz Dalja i Osijeka

Mirko Bulat


Puni tekst: hrvatski pdf 3.979 Kb

str. 37-49

preuzimanja: 75

citiraj


Sažetak

Prikazujemo gornji dio gore zaobljene mramorne ploče s reljefnim prikazom iz kulta Dionisa, nađen još krajem prošlog stoljeća na terenu Lipovača sjeverno od Dalja, sada u Arheološkom odjelu Muzeja Slavonije u Osijeku. Dok su spomenici srodnog kulta Libera s područja istočne Slavonije i Baranje već publicirani, ova je ploča ostala neobjavljena.
Druga, također još neobjavljena ploča s reljefnim prikazom Dionisa i njegove pratnje potječe iz Osijeka, s terena zapadno od nekadašnje Murse, a donekle je srodna daljskoj.
Autor pločama nalazi analogije u Varni i Plovdivu u današnjoj Bugarskoj, odnosno nekadašnjoj Trakiji, gdje su postojali odgovarajući kultni i radionički centri. Za daljsku ploču autor smatra da je mog¬la biti u nekom malom svetištu "sub divo" u tom još i danas vinorodnom kraju, dok je osječka mogla biti u nekom manjem hramu kakvog srodnog istočnog misterijskog kulta uz cestu za Poetovio, odnosno zapadno od Murse. Obje su ploče mogle biti izrađene kod nekog lokalnog majstora po uzoru na bolje takove primjerke iz Trakije, negdje početkom 3.stoljeća. Tada su i ovamo dospjeli na razne načine Tračani i drugi Orijentalci, nositelji raznih orijentalnih, pa i tračkih kultova i utjecaja, dok se raniji srodni kult Lib¬era može vezati uz ranije italske koloniste i njihove potomke. Do prestanka kulta Dionisa došlo je i fi¬zičkim krajem njegovih nositelja, u velikoj katastrofi koja je zadesila Panoniju 260. godine.

Ključne riječi

Hrčak ID:

237118

URI

https://hrcak.srce.hr/237118

Datum izdavanja:

5.12.1995.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 416 *