Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Fizioterapijske vježbe i transkutana električna stimulacija u liječenju osteoartritisa koljena

Nikolino Žura ; Klinički bolnički centar REBRO, Zagreb
Vesna Filipović ; Zdravstveno veleučilište Zagreb
Ivan Jurak ; Zdravstveno veleučilište Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 165 Kb

str. 173-179

preuzimanja: 1.030

citiraj


Sažetak

Uvod: Osteoartritis je najučestalija degenerativna bolest zglobova modernoga doba i vodeći uzrok kronične onesposobljenosti u odrasloj dobi.
Cilj: Utvrditi učinkovitost fizioterapijskih vježbi i transkutane električne stimulacije, TENS kod pacijenata sa osteoartritisom koljena.
Materijali i metode: Na uzorku od 50 ispitanika sa osteoartitisom koljena kroz 4 tjedna svakodnevno, u trajanju od 35 min provođene su fizioterapijske vježbe i transkutana elektronervna stimulacija (TENS). Na varijablama: opseg fleksije koljena, opseg ekstenzije koljena, osjet boli, jutarnja zakočenost i brzina hoda tražena je razlika rezultata prije i poslije fizioterapijskog vježbanja Studentovim t-testom i Benjamini-Hochberg metodom za korekciju p vrijednosti.
Rezultati: Rezultati prema Cohenovoj interpretaciji, ukazuju na značajnost razlika u svim varijablama prije i poslije fizioterapijskih vježbi i TENS-a. Srednju veličinu efekta imaju razlike varijabli Jutarnja zakočenost i Opseg ekstenzije koljena, a veliku veličinu efekta varijable Osjet boli, Opseg fleksije koljena i Brzina hoda.
Zaključak: Ovo istraživanje je provedeno prema kliničkim smjernicama i pokazalo je učinkovitost fizioterapije u liječenju osteoartritisa koljena primjenom fizioterapijskih vježbi sa TENS.

Ključne riječi

osteoartritis koljena, fizioterapijske vježbe, TENS

Hrčak ID:

238377

URI

https://hrcak.srce.hr/238377

Datum izdavanja:

25.5.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.025 *