Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.2478/cjf-2020-0008

RAST, MORFOLOGIJA I MIKROFLORA CRIJEVA AFRIČKOG SOMA Clarias gariepinus PRI HRANIDBI HRANOM SUPLEMENTIRANOM BRAŠNOM OD STABLJIKA GLJIVE Pleurotus pulmonarius

Oluwakemi Abimbola Adejonwo orcid id orcid.org/0000-0003-3496-2251 ; Department of Fish Technology and Product Development, Nigerian Institute for Oceanography and Marine Research, Victoria Island, Lagos State, Nigeria
Bamidele Oluwarotimi Omitoyin orcid id orcid.org/0000-0003-0994-0034 ; Department of Aquaculture and Fisheries Management, University of Ibadan, Oyo state, Nigeria
Emmanuel Kolawole Ajani ; Department of Aquaculture and Fisheries Management, University of Ibadan, Oyo state, Nigeria
Olugbenga Adeniran Ogunwole ; Agricultural Biochemistry and Nutrition Unit, Department of Animal Science, University of Ibadan, Oyo State, Nigeria
Siyanbola Adewumi Omitoyin orcid id orcid.org/0000-0003-4219-9276 ; Department of Aquaculture and Fisheries Management, University of Ibadan, Oyo state, Nigeria


Puni tekst: hrvatski pdf 1.086 Kb

str. 79-90

preuzimanja: 216

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.086 Kb

str. 79-90

preuzimanja: 357

citiraj


Sažetak

U ovom istraživanju ispitan je učinak dodataka brašna od stabljiki gljive Pleurotus pulmonarius na rast, mikrofloru i morfologiju crijeva afričkog soma Clarias gariepinus. Brašno stabljike dodano je u količinama: 0,0 g / 100 g (kontrola); 2,5 g / 100 g (PSM 2), 5,0 g / 100 g (PSM 3), 7,5 g / 100 g (PSM 4) i 10,0 g / 100 g (PSM 5). Afrički somovi Clarias gariepinus (n = 375), s početnom masom od 10,84 ± 0,04 g, podijeljeni su sa po 25 riba u tankove od 60 litara u potpuno randomiziranom dizajnu za svaki hranidbeni tretman u tri ponavljanja. Hranidbeni pokus provodio se osam tjedana. Prirast, specifična stopa rasta, stopa preživljavanja, unos hrane i konverzija hrane se nisu značajno razlikovali između svih hranidbenih skupina. Međutim, indeks uspješnosti uzgoja ribe te indeks proteinske učinkovitosti bio je viši kod riba na PSM 3 dijeti u odnosu na druge tretmane. Ukupni broj održivih bakterija u crijevima kretao se u rasponu od 7,56 (PSM 2) do 8,34 log10 cfu / g (PSM 4), dok se broj bakterija mliječne kiseline kretao između 5,00 (kontrola) i 7,03 log10 cfu / g (PSM 3). Escherichia coli je identificirana u crijevima kontrolne skupine, ali nije pronađena kod skupina s dodatcima brašna stabljika gljiva. Pri usporedbi s ostalim hranidbenim skupinama, u kontrolnoj skupini opaženo je više kolonija vrsta Salmonela i Vibrio. Dužina proksimalnih, srednjih i distalnih crijevnih resica, proksimalna, srednja i distalna kriptalna dubina te proksimalno i distalno apsorpcijsko područje ribe hranjene suplementiranom hranom bili su veći od kontrole. Suprotno tome, proksimalna, srednja i distalna širina resica te srednja površina apsorpcije nisu se značajno razlikovali. Unatoč uočenoj povoljnoj mikroflori i histomorfologiji crijeva, kod ribe hranjene brašnom stabljike gljive P. pulmonarius, ovi se atributi nisu očitovali u indeksima rasta.

Ključne riječi

resice; dubina kripta; bakterije mliječne kiseline; gastrointestinalni trakt; gljiva

Hrčak ID:

238494

URI

https://hrcak.srce.hr/238494

Datum izdavanja:

1.6.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.160 *