Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.47960/2303-8616.2020.11.71

VAŽNOST PRAVILNE PREHRANE OSOBA OBOLJELIH ODŠEĆERNE BOLESTI

Ivana Vukić orcid id orcid.org/0000-0001-5182-7022 ; Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru
Danijel Pravdić ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru


Puni tekst: hrvatski pdf 216 Kb

str. 71-80

preuzimanja: 681

citiraj


Sažetak

Uvod: Liječenje pravilnom prehranom i redovitim uzimanjem obroka bitni su čimbenici dobre regulacije glikemije. Pravilna
prehrana mora biti prilagođena pojedincu prema njegovim navikama, dnevnom rasporedu rada i materijalnim mogućnostima,
jer je liječenje dijabetesa proces koji traje.
Cilj istraživanja: saznati i prikazati važnost pravilne prehrane osoba oboljelih od šećerne bolesti.
Ispitanici i postupci: Rad je pisan kao deskriptivno-analitičko retrospektivna studija. Podaci koji su se koristili u istraživanju
prikupljeni su anketnim istraživanjem oboljelih od šećerne bolesti, uz prethodno odobrenje etičkog povjerenstva. Za
realizaciju postavljenih ciljeva u istraživanju je korišten posebno kreiran anketni upitnik s ukupno 11 pitanja. Za statističku
analizu dobivenih podataka korišten je programski sustav Microsoft Excel.
Rezultati: Rezultati dobiveni ovim istraživanjem ukazuju da više od polovice ispitanika, njih 54 % ima normalnu tjelesnu
težinu, dok njih 66 % ima pravilnu prehranu. Pokazalo se da većina ispitanika, njih 80 % jede raznovrsnu hranu, s mnogo
voća i povrća. Polovica ispitanika konzumira svaki dan voće i povrće. Najviše ispitanika konzumira mliječne proizvode od
punomasnog mlijeka, dok polovica ispitanika povremeno, jednom na tjedan konzumira kolače i ostale slastice. Većina ispitanika,
njih 54 % prilikom pripremanja obroka koristi masnoće biljnog podrijetla. Više od polovice ispitanika, njih 58 %
jede mršavo meso, perad bez kože. Većina ispitanika, njih 80 % uopće ne konzumira alkohol i cigarete. Najviše ispitanika,
njih ukupno 62 % se ne bavi redovito tjelesnom aktivnošću. Većina ispitanika, njih 90 % znaju da se pravilnom prehranom
snižava GUK.
Zaključak: Rezultati dobiveni ovim istraživanjem ukazuju da više od polovice ispitanika ima normalnu tjelesnu težinu,
pravilno se hrani, jede raznovrsnu hranu, s mnogo voća i povrća. Većina ispitanika se ne bavi redovito tjelesnom aktivnošću,
a većina zna da se pravilnom prehranom snižava GUK.

Ključne riječi

važnost; prehrana; oboljenje; šećerna bolest

Hrčak ID:

239147

URI

https://hrcak.srce.hr/239147

Datum izdavanja:

29.5.2020.

Posjeta: 1.258 *