Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46419/vs.52.2.5

Minerali u ovčjem siru

Amina Hrković-Porobija orcid id orcid.org/0000-0002-9966-9411 ; University of Sarajevo, Veterinary faculty of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Aida Hodžić ; University of Sarajevo, Veterinary faculty of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Husein Ohran ; University of Sarajevo, Veterinary faculty of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Nejra Hadžimusić ; University of Sarajevo, Veterinary faculty of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Vinko Batinić orcid id orcid.org/0000-0001-5112-6728 ; University of Mostar, Faculty of Agriculture and Food technology, Mostar, Bosnia and Herzegovina
Dinaida Tahirović orcid id orcid.org/0000-0002-8475-4111 ; University of Sarajevo, Veterinary faculty of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Almira Softić orcid id orcid.org/0000-0003-4284-2663 ; University of Sarajevo, Veterinary faculty of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Lejla Velić ; University of Sarajevo, Veterinary faculty of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Aida Kustura orcid id orcid.org/0000-0003-0261-8771 ; University of Sarajevo, Veterinary faculty of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina


Puni tekst: engleski pdf 349 Kb

str. 185-192

preuzimanja: 637

citiraj


Sažetak

Autohtoni travnički (vlašički) se sir proizvodi u planinskom području
centralne Bosne na planini Vlašić. Ovaj sir pripada skupini bijelih mekih sireva koji zriju u salamuri u anaerobnim uvjetima, proizvedeni od sirovog, termički neobrađenog ovčjeg mlijeka. Tehnologija proizvodnje je vrlo jednostavna i odgovara uvjetima proizvodnje u planinskim područjima. Sir je bogat izvor esencijalnih hranjivih sastojaka, posebice proteina, masti, vitamina i minerala. Cilj ovog istraživanja je određivanje koncentracija makro elemenata (Ca, Na, K, Mg, P) i mikro elemenata (Zn, Fe, Cu) u 15 uzoraka autohtonog ovčjeg sira tehnikom atomsko apsorpcijskom spektrometrijom (engl. Atomic absorption spectrometry, AAS) i spektrometrijom ultraljubičastim zrakama (engl. Ultravioletvisible spectrometry, UV-VIS). Tendencija povećanja Mg i K, Fe i Ca, Fe i Mg te Fe i P ustvrđena je u uzorku ispitivanog sira, ali bez statističke značajnosti. Vrijednosti koeficijenta korelacije pokazale su statističku značajnost na razini velike značajnosti razlika (P<0,01).

Ključne riječi

ovca; sir; makro elementi; mikro elementi; AAS; UV-VIS spektrometrija

Hrčak ID:

239472

URI

https://hrcak.srce.hr/239472

Datum izdavanja:

1.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.499 *