Poljoprivreda, Vol. 26 No. 1, 2020.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.4
UTJECAJ GUSTOĆE SJETVE NA PRINOS ZRNA I KOMPONENTE PRINOSA JAROGA STOČNOG GRAŠKA
Goran Krizmanić
; Poljoprivredni institut Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Hrvatska
Marijana Tucak
; Poljoprivredni institut Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Hrvatska
Andrija Brkić
; Poljoprivredni institut Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Hrvatska
Monika Marković
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Snežana V. Jovanović
; Maize Research Institute, 11185 Zemun Polje,Belgrade, Slobodana Bajića 1, Serbia
Tihomir Čupić
; Poljoprivredni institut Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Hrvatska
Sažetak
Jari stočni grašak jedna je od najznačajnijih krupnozrnih mahunarki. Ovo je istraživanje provedeno kako bismo vidjeli reakciju utjecaja različitih gustoća sjetve na jari stočni grašak tijekom dvaju vegetacijskih ciklusa 2017. i 2019. godine u istočnome dijelu Republike Hrvatske. Pokus je postavljen po RCBD sustavu u četiri ponavljanja. Rezultati pokazuju značajan utjecaj gustoće sjetve i godina istraživanja na prinos zrna i većinu komponenata prinosa: visinu biljke i broja mahuna po biljci, osim broja zrna po mahuni i mase tisuću zrna, gdje gustoća sjetve nije statistički značajno utjecala na razlike u vrijednostima istraživanih svojstava. Najveće vrijednosti prinosa zrna, visine biljke i broja mahuna po biljci ostvarene su u drugoj godini istraživanja. Najveći prinos zrna zabilježen je pri gustoći sjetve od 150 biljaka/m2. Istraživanje pokazuje da različite gustoće sjetve značajno modificiraju/utječu na visinu prinosa zrna i komponente prinosa jaroga stočnog graška.
Ključne riječi
jari stočni grašak; gustoća sjetve; prinos zrna; komponente prinosa
Hrčak ID:
239762
URI
Datum izdavanja:
24.6.2020.
Posjeta: 2.251 *