Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.8

OBOGAĆIVANJE KONZUMNIH JAJA LUTEINOM

Gordana Kralik ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Scientific Center of Excellence for Personalized Health Care, Trg sv. Trojstva 3, 31000 Osijek, Croatia; Nutricin j.d.o.o. Darda, Đure Đakovića 6, 31326 Darda, Croatia
Zlata Kralik orcid id orcid.org/0000-0001-9056-9564 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia; Scientific Center of Excellence for Personalized Health Care, Osijek, Croatia
Manuela Grčević orcid id orcid.org/0000-0002-5760-621X ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia; Scientific Center of Excellence for Personalized Health Care, Osijek, Croatia
Danica Hanžek ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia; Scientific Center of Excellence for Personalized Health Care, Osijek, Croatia
Polonca Margeta ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia; Scientific Center of Excellence for Personalized Health Care, Osijek, Croatia
Olivera Galović ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Department of Chemistry, Ulica cara Hadrijana 8/A, 31000 Osijek, Croatia; Scientific Center of Excellence for Personalized Health Care, Osijek, Croatia


Full text: english pdf 302 Kb

page 56-63

downloads: 747

cite


Abstract

U svrhu obogaćivanja jaja luteinom, upotrijebljen je Marigold Flower Extract – MFE (ekstrakt cvijeta kadife – Tagetes erecta L.). U istraživanju su korištene dvije skupine nesilica – kontrolna (C) i pokusna (E). Kontrolna skupina nesilica hranjena je smjesom bez dodatka luteina, dok su nesilice E skupine konzumirale smjesu s 3 g/kg luteina. Hranidba nesilica trajala je 31 dan, nakon čega je obavljena analiza kvalitete jaja (indeks oblika, masa jaja i osnovnih dijelova u jajetu, čvrstoća i debljina ljuske, Haugh jedinice – HU, visina bjelanjka, boja žumanjka, pH bjelanjka i pH žumanjka), te je utvrđen sadržaj luteina i TBARS (Thiobarbituric Acid Reactive Substances) vrijednosti u žumanjcima. Rezultati istraživanja pokazali su da dodani MFE utječe na smanjenje debljine, težine i udjela ljuske (P<0,001), odnosno na smanjenje čvrstoće ljuske (P=0,014). Također, on utječe na smanjenje vrijednosti HU (P=0,039), a povećava udjele bjelanjka, boju žumanjka i sadržaj luteina u žumanjcima jaja (P<0,001). Statistički značajna razlika u vrijednostima TBARS-a utvrđena je između svježih i čuvanih jaja kod C skupine, kao i između C i E skupina kod svježih jaja (P<0,05). Naši rezultati ukazuju da je MFE pogodan za obogaćivanje konzumnih jaja luteinom.

Keywords

ekstrakt cvijeta kadife; lutein; boja žumanjka; kvaliteta jaja; TBARS vrijednosti

Hrčak ID:

239771

URI

https://hrcak.srce.hr/239771

Publication date:

24.6.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 2.384 *