Agriculture, Vol. 26 No. 1, 2020.
Original scientific paper
https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.8
OBOGAĆIVANJE KONZUMNIH JAJA LUTEINOM
Gordana Kralik
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Scientific Center of Excellence for Personalized Health Care, Trg sv. Trojstva 3, 31000 Osijek, Croatia; Nutricin j.d.o.o. Darda, Đure Đakovića 6, 31326 Darda, Croatia
Zlata Kralik
orcid.org/0000-0001-9056-9564
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia; Scientific Center of Excellence for Personalized Health Care, Osijek, Croatia
Manuela Grčević
orcid.org/0000-0002-5760-621X
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia; Scientific Center of Excellence for Personalized Health Care, Osijek, Croatia
Danica Hanžek
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia; Scientific Center of Excellence for Personalized Health Care, Osijek, Croatia
Polonca Margeta
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia; Scientific Center of Excellence for Personalized Health Care, Osijek, Croatia
Olivera Galović
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Department of Chemistry, Ulica cara Hadrijana 8/A, 31000 Osijek, Croatia; Scientific Center of Excellence for Personalized Health Care, Osijek, Croatia
Abstract
U svrhu obogaćivanja jaja luteinom, upotrijebljen je Marigold Flower Extract – MFE (ekstrakt cvijeta kadife – Tagetes erecta L.). U istraživanju su korištene dvije skupine nesilica – kontrolna (C) i pokusna (E). Kontrolna skupina nesilica hranjena je smjesom bez dodatka luteina, dok su nesilice E skupine konzumirale smjesu s 3 g/kg luteina. Hranidba nesilica trajala je 31 dan, nakon čega je obavljena analiza kvalitete jaja (indeks oblika, masa jaja i osnovnih dijelova u jajetu, čvrstoća i debljina ljuske, Haugh jedinice – HU, visina bjelanjka, boja žumanjka, pH bjelanjka i pH žumanjka), te je utvrđen sadržaj luteina i TBARS (Thiobarbituric Acid Reactive Substances) vrijednosti u žumanjcima. Rezultati istraživanja pokazali su da dodani MFE utječe na smanjenje debljine, težine i udjela ljuske (P<0,001), odnosno na smanjenje čvrstoće ljuske (P=0,014). Također, on utječe na smanjenje vrijednosti HU (P=0,039), a povećava udjele bjelanjka, boju žumanjka i sadržaj luteina u žumanjcima jaja (P<0,001). Statistički značajna razlika u vrijednostima TBARS-a utvrđena je između svježih i čuvanih jaja kod C skupine, kao i između C i E skupina kod svježih jaja (P<0,05). Naši rezultati ukazuju da je MFE pogodan za obogaćivanje konzumnih jaja luteinom.
Keywords
ekstrakt cvijeta kadife; lutein; boja žumanjka; kvaliteta jaja; TBARS vrijednosti
Hrčak ID:
239771
URI
Publication date:
24.6.2020.
Visits: 2.384 *