Glasilo biljne zaštite, Vol. 20 No. 4, 2020.
Stručni rad
MIKOTOKSINI U HRANI – ZAKONODAVNI OKVIR
Marina Palfi
orcid.org/0000-0002-0401-9978
; Podravka d.d., Istraživanje i razvoj, Koprivnica
Nada Knežević
; Podravka d.d., Istraživanje i razvoj, Koprivnica
Karolina Vrandečić
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Jasenka Ćosić
orcid.org/0000-0002-8839-1813
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Sažetak
Zbog sve veće osviještenosti potrošača o vlastitom zdravlju kontaminiranost hrane mikotoksinima postala je važna tema, kako za potrošače, tako i za subjekte u poslovanju s hranom te za akademsku i stručnu javnost. Osim štetnog učinka na zdravlje ljudi i životinja, mikotoksini mogu imati i značajan negativan ekonomski utjecaj. To su sekundarni metaboliti toksikogenih gljiva, najčešće roda Fusarium, Penicillium, Aspergillus i Alternaria. Vrlo su stabilni spojevi koji dugo ostaju u sirovinama i životinjskim proizvodima i kao takvi velik su problem za prehrambenu industriju. Europska unija, u svrhu zaštite zdravlja potrošača i zdravlja životinja, ima jedan od najviših standarda za sigurnost hrane u svijetu. Radi sprječavanja stavljanja hrane kontaminirane mikotoksinima na tržište Europske unije važno je i nužno obavještavanje javnosti o opasnostima i rizicima povezanima s prisutnošću mikotoksina u hrani i hrani za životinje. Na razini EU-a organiziran je Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) kojim zemlje članice razmjenjuju informacije o rizicima povezanima s hranom i hranom za životinje, među ostalim i o kontaminaciji mikotoksinima. RASFF sustav omogućuje svim članicama EU-a da istovremeno poduzmu koordinirane mjere s ciljem zaštite zdravlja potrošača. Subjekti u poslovanju s hranom obvezni su provoditi interne kontrole prema procjeni opasnosti, kao i omogućiti nadležnim tijelima nesmetan nadzor i uzorkovanje hrane u svrhu službenih kontrola. Kvalitetna i zdravstveno ispravna sirovina najkraći je i ekonomski najisplativiji put za prehrambenu industriju da bi se zadovoljili svi relevantni zakonski propisi i tako očuvalo zdravlje potrošača. Kako bi se izbjegli mogući negativni učinci mikotoksina na zdravlje, nužno je uz organiziranu kontrolu hrane provoditi i preventivne mjere u proizvodnji i skladištenju proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla.
Ključne riječi
mikotoksini; zakonodavstvo; sigurnost hrane; zdravlje
Hrčak ID:
240792
URI
Datum izdavanja:
1.7.2020.
Posjeta: 3.301 *