Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Faktorska struktura antropometrijskih varijabli nakon parcijalizacije socioloških karakteristika

Ankica Hošek ; Fakultet za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu
Milutin Stojanović ; Fakultet za fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu,
Konstantin Momirović ; Sveučilišni računski centar, Zagreb
Marijan Gredelj ; Sveučilišni računski centar, Zagreb
Rajko Vukosavljević ; Vojno-medicinska akademija, Beograd


Puni tekst: hrvatski pdf 492 Kb

str. 21-25

preuzimanja: 113

citiraj


Sažetak

Latentna struktura morfoloških karakteristika analizirana je nakon parcijalizacije socioloških karakteristika koje opisuju položaj subjekta u socijalizacijskom, institucionalnom i sankcijskom subsistemu. Rezultati te analize uspoređeni su sa rezultatima analize latentne strukture morfoloških karakteristika dobijene na originalnim mjerama morfoloških karakteristika. U obje analize mjere morfoloških karakteristika bile su reskalirane na antiimage metriku, a latente dimenzije definirane orthoblique faktorima.
Latentna struktura morfoloških karakteristika ostala je praktički potpuno nepromijenjena nakon parcijalizacije socioloških karakteristika. U obe analize dobijena su tri faktora koji su se mogli interpretirati kao cirkularna dimenzionalnost tijela, longitudinalna dimenzionalnost skeleta i masno tkivo. Korelacije između ovih dimenzija dobijenih u provedenim analizama bile su veoma visoke, a kongruencija koordinatnih sustava dobijenih u tim analizama praktički potpune.
Prema tome, iako su morfološke karakteristike u nenultim korelacijama sa sociološkim karakteristikama, egzogeni čionici definirani socijalnim i ekonomskim položajem nemaju gotovo nikakvog utjecaja na sklop i strukturu latentnih morfoloških karakteristika.

Ključne riječi

Hrčak ID:

241230

URI

https://hrcak.srce.hr/241230

Datum izdavanja:

1.4.1980.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 513 *