Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

OCJENJIVANJE U FINSKOJ OBVEZNOJ ŠKOLI

Milan Matijević ; Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet


Puni tekst: hrvatski pdf 178 Kb

str. 469-495

preuzimanja: 6.787

citiraj


Sažetak

U ovom tekstu autor prikazuje fi nski nacionalni kurikulum za obveznu
školu. Posebna je pozornost posvećena analizi modela praćenja i ocjenjivanja aktivnosti i postignuća učenika u fi nskoj obveznoj školi. Autor pokušava odgovoriti na pitanje zašto su fi nski učenici uspješni u međunarodnom projektu PISA. Početkom ovog tisućljeća u Finskoj je blizu 600.000 djece obuhvaćeno obveznim školovanjem koje traje devet godina. Prvih šest razreda obvezne škole podučava razredni učitelj sve nastavne predmete, uz pomaganje stručnih učitelja za neke nastavne predmete (npr. glazbeni odgoj, tjelesni odgoj). U posljednjoj trećini obveznoga školovanja svaki predmet podučava predmetni učitelj – specijalist. Nastavna godina traje 190 nastavnih dana, između sredine kolovoza i sredine lipnja. Tjedno opterećenje učenika nastavom kreće se od 19 do 30 sati, od prvog do devetog razreda. Nastavni sat traje 45 minuta, s obveznim odmorom od 10 do 15 minuta između svakog sata. Osnovna skala za ocjenjivanje tijekom obveznog školovanja ima sedam stupnjeva (ocjene od 4 do 10). Ocjenjivanje je u pravilu opisno za učenike od prvog do četvrtog razreda, a numeričko za ostale razrede. Osnovna ocjena prema kojoj se određuju nacionalni okvirni kriteriji i standardi je 8. Ocjene 9 i
10 koriste se za isticanje nekih obilježja učenika te učenika koji se bitno razlikuju u zalaganju, načinu rada i rezultatima u odnosu na ostale učenike. Ocjena 10 se rijetko dodjeljuje, obično je dobivaju jedan do dva učenika u odjeljenju. Ocjene 6 i 7 se dodjeljuju za podsjećanje na to da bi učenik trebao učiniti dodatne napore kako bi dostigao potreban standard, a ocjena 5 označava krajnje upozorenje učeniku i roditeljima da treba nešto promijeniti u pristupu učenju.
Ocjena 4 označava nezadovoljavajuće rezultate. U posljednja dva provjeravanja znanja i kompetencija učenika na kraju obveznoga školovanja fi nski učenici bili su na samom vrhu rangiranih učenika.

Ključne riječi

osnovna škola; obvezno školovanje; Finska; ocjenjivanje; PISA

Hrčak ID:

22430

URI

https://hrcak.srce.hr/22430

Datum izdavanja:

14.11.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 11.402 *