Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15836/ccar2020.255

Disfunkcija umjetnoga srčanog zalistka; etiologija, strategije i ishodi liječenja: opisno-analitička studija

Hasan Haghaninejad ; Yazd Cardiovascular Research Center, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran
Farkhondeh Khaleghi ; Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran
Aryan Naghedi orcid id orcid.org/0000-0002-0692-2183 ; Shahid Sadoughi Hospital, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran


Puni tekst: hrvatski pdf 343 Kb

str. 255-261

preuzimanja: 186

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 343 Kb

str. 255-261

preuzimanja: 371

citiraj


Sažetak

Uvod: Bolesti srčanih zalistaka rasprostranjene su diljem cijeloga svijeta te povezane s velikom stopom pobola i smrtnosti. Kirurška zamjena zalistaka najvažniji je način liječenja bolesti srčanih zalistaka. Jedna od najvažnijih komplikacija liječenja jest disfunkcija umjetnoga srčanog zalistka, što zahtijeva brzu dijagnozu i liječenje. U ovoj smo studiji istraživali etiologiju, strategije i ishode liječenja u seriji bolesnika s disfunkcijom umjetnoga srčanog zalistka.
Bolesnici i metode: Ova je presječna, analitičko-opisno studija uključivala 63 slučaja u 52 bolesnika s disfunkcijom umjetnoga srčanog zalistka. Upitnikom su prikupljeni podatci o koagulacijskom statusu te demografski, klinički podatci. Zabilježeni su i podatci o liječenju, ishodima liječenja te o učestalosti ponovne hospitalizacije. Podatci su analizirani primjenom programa SPSS 20.
Rezultati: U ovoj je populacijskoj studiji prosječna dob bila 49,98 ± 14,31, a 53,9 % bolesnika bile su žene. Od ukupno 63 slučaja, 57 ih je imalo disfunkciju mehaničkog zalistka, a 6 bolesnika disfunkciju na biološkom zalistku. Svi slučajevi disfunkcije bili su uzrokovani trombozom. Kirurški su zahvati bili najčešća metoda i bili su povezani s odličnim ishodima u usporedbi s drugim strategijama liječenja (p = 0,002). U ovoj smo studiji proučavali prihvatljive ishode za trombolitičku terapiju.
Zaključak. Tromboza je bila najčešći uzrok disfunkcije umjetnoga srčanog zalistka, najvjerojatnije uzrokovana neadekvatnim antikoagulantnim liječenjem. Može se zaključiti da je za smanjenje disfunkcije nužna edukacija i praćenje bolesnika radi točnog utvrđivanja koagulacijskog statusa. Također smo zamijetili da su kirurški zahvati bili mnogo uspješniji od drugih oblika liječenja.

Ključne riječi

umjetni zalistak; kirurški zalistak; tromboza; trombolitička terapija; bolest srčanih zalistaka

Hrčak ID:

242967

URI

https://hrcak.srce.hr/242967

Datum izdavanja:

28.8.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.236 *