Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31298/sl.144.7-8.2

Međuovisnost različitih indikatora vitaliteta stabala i njihov odziv na klimatske uvjete na plohi obične bukve (Fagus sylvatica L.)

Mladen Ognjenović ; Croatian Forest Research Institute, Jastrebarsko
Tom Levanič ; Slovenian Forestry Institute, Ljubljana, Slovenia
Nenad Potočić orcid id orcid.org/0000-0002-5581-2976 ; Croatian Forest Research Institute, Jastrebarsko
Damir Ugarković ; University of Zagreb, Faculty of Forestry
Krunoslav Indir ; Croatian Forest Research Institute, Jastrebarsko
Ivan Seletković ; Croatian Forest Research Institute, Jastrebarsko


Puni tekst: engleski pdf 1.057 Kb

str. 351-365

preuzimanja: 420

citiraj


Sažetak

Međuovisnosti različitih uobičajenih indikatora vitaliteta obične bukve (osutost krošnje, stanje ishrane, širina goda) kao i njihove moguće ovisnosti o klimatskim uvjetima istraživani su tijekom razdoblja od dvanaest godina u zreloj i zdravoj sastojini bukve na plohi intenzivnog motrenja br. 103 (Sljeme). Ploha se nalazi u sastojini bukve i jele (Festuco drymeiae – Abietetum Vukelić et Baričević 2007) na Medvednici, na 954 m nadmorske visine i južnoj ekspoziciji.
Naši rezultati potvrđuju važnost temperature za osutost, jer visoke temperature tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci utječu na porast osutosti. Isti negativan utjecaj je zabilježen u slučaju visokih maksimalnih temperatura i niske količine oborine u ljeto prethodne godine. Bukva je bila osobito osjetljiva na sušne godine ili natprosječno tople godine koje se pojavljuju u nizu.
Ishrana bukovih stabala fosforom, kalcijem i magnezijem lošija je u slučaju visokih temperatura tijekom ljeta tekuće godine, a poboljšava se porastom oborine. Također, u našem istraživanju utvrdili smo negativnu korelaciju koncentracije kalija u lišću sa širinom godova. Smatramo kako se ne radi o negativnom učinku kalija na rast bukve, već o posljedici slabijeg usvajanja kalcija u sušnim godinama.
Visoke temperature u svibnju tekuće godine pozitivno utječu na prirast, dok široki raspon minimalnih temperatura tijekom ožujka i lipnja ima negativan učinak. Nije utvrđen izravan utjecaj oborine na širinu goda.
Ukratko, visoke ljetne temperature i niske količine oborine negativno utječu, izravno ili neizravno, na sve istraživane indikatore, a kod osutosti i ishrane taj efekt može biti značajan i u sljedećoj godini.

Ključne riječi

osutost; stanje ishrane; širina goda; suša; vitalitet

Hrčak ID:

243533

URI

https://hrcak.srce.hr/243533

Datum izdavanja:

31.8.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.403 *