Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Deset zapovijedi biblijske psihoterapije

Mijo Nikić orcid id orcid.org/0000-0002-3620-3016 ; Filozofski fakultet Družbe Isusove, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 191 Kb

str. 61-82

preuzimanja: 2.046

citiraj


Sažetak

Biblija ili Sveto pismo sadrži u sebi riječ Božju koja je upućena ljudima s namjerom da oni otkriju i vrše volju Božju. To je riječ spasenja i poziva u život vječni. Iako je Biblija prije svega navještaj života vječnoga, ona također sadrži i mudre i spasonosne savjete i za ovaj naš život zemaljski, za naše dobro duševno i tjelesno zdravlje. Spomenuti mudri biblijski savjeti Starog i Novog zavjeta formulirani su u ovom članku u deset zapovijedi biblijske psihoterapije.
Isus Krist je, prije svega, spasitelj svijeta i njegovo je otkupiteljsko djelo usmjereno na to da čovjeku daruje život vječni. Međutim, činjenica je da je Isus mnogima pomagao u njihovim ovozemaljskim duševnim i tjelesnim potrebama. Tako je mnoge bolesnike ozdravio i mnogim tjeskobnim osobama vratio istinski mir duše. Svojim je riječima i svojom neverbalnom komunikacijom postavio temeljne principe uspješne psihoterapije koja bi i danas mogla i trebala biti aktualna.
Spomenuti mudri biblijski savjeti, kao i Isusov način postupanja s ljudima, mogu se izraziti kao zapovijedi koje, kad se provode u životu, donose čovjeku mir duše i zdravlje tijela. Mogu se svesti na deset sljedećih zapovijedi: 1. Upoznaj samoga sebe!; 2. Prihvati sebe!; 3. Zavoli sebe!; 4. Promijeni sebe – obrati se!; 5. Živi u istini!; 6. Imaj čistu savjest i budi kao dijete!; 7. Vjeruj u Boga i osmišljavaj svoj život prihvaćajući svoj križ!; 8. Opraštaj da oslobodiš u sebi sile ljubavi!; 9. Budi slobodan i usudi se izgubiti vremeniti kako bi postigao život vječni!; 10. Ljubi Boga iznad svega, a bližnjega svoga kao sebe samoga i nećeš se morati ničega bojati!

Ključne riječi

Hrčak ID:

22504

URI

https://hrcak.srce.hr/22504

Datum izdavanja:

3.3.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.273 *