Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Tržište droga – utjecaj sintetskih kanabinoida i drugih novih psihoaktivnih tvari na trenutačno stanje

Daniel Marković ; PVG Vrbanja, Hrvatska
Dražen Rastović ; Služba kriminaliteta droga Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje Korupcije i organiziranog kriminaliteta, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 482 Kb

str. 297-312

preuzimanja: 1.766

citiraj


Sažetak

Ovaj rad ukazuje na konstantnu inovativnost u području ponude droga te aktualnost problematike novih psihoaktivnih tvari i sintetskih kanabinoida koji zauzimaju dobar dio ilegalnog tržišta.
Trgovina drogom zasigurno predstavlja jednu od najvećih ugroza, na nacionalnoj i na regionalnoj te globalnoj razini. Do prije petnaestak godina znalo se uglavnom za marihuanu, ecstasy, kokain te heroin. Unatoč tome kokain i heroin nisu bili dostupni na svakom koraku, barem ne srednjoškolskoj ili široj populaciji. Svijet se danas suočava s novim problemima vezanim uz konzumaciju narkotika i opasnijom generacijom droga; štoviše – skoro pa legalnom.
U jednom je trenutku došlo do prekretnice na tržištu jer su proizvođači droga uvidjeli kako uz puno manje rizika mogu doći do ogromnog profita. Početkom 21. stoljeća dolazi do nastanka novih droga koje na narko-sceni egzistiraju i dan-danas. Za razliku od prvonavedenih one su odgovorne za dalekosežnije posljedice u društvu.
S obzirom na to da u Republici Hrvatskoj postoji neznatna količina literature vezane uz predmetnu temu, ovaj rad ima za svrhu policijskim službenicima te drugim zainteresiranim stranama približiti problematiku sintetskih kanabinoida i novih psihoaktivnih tvari iz kriminalističkog gledišta.

Ključne riječi

nove psihoaktivne tvari, sintetski kanabinoidi, legalne alternative, nacionalna sigurnost, rizici i ugroze.

Hrčak ID:

243831

URI

https://hrcak.srce.hr/243831

Datum izdavanja:

30.9.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.377 *