Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Serumska vrijednost homocisteina u mladih bolesnika koji nisu primali sustavnu i biološku terapiju

Maja Tolušić Levak
Vera Plužarić
Ivana Krajina
Marija Šola
Stana Tokić
Marija Delaš Aždajić
Hrvoje Brajčić
Ivanka Muršić
Mirna Šitum
Martina Mihalj


Puni tekst: engleski pdf 291 Kb

str. 17-24

preuzimanja: 313

citiraj


Sažetak

Uvod: Psorijaza je imunološki posredovana kronična upalna bolest, koja pogađa otprilike 1-3% populacije u svijetu. Pacijenti oboljeli od psorijaze imaju veću vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih bolesti i hiperho- mocisteinemije, međutim, ostaje nejasna povezanost serumske razine homocisteina s aktivnošću i trajanjem bolesti.
Cilj ove studije bio je ispitati serumske vrijednosti homocisteina u mladih bolesnika s plak psorijazom, koji nisu do sada primali sustavnu, ili biološku terapiju. Dodatni cilj bio je utvrditi povezanost serumske razine homocisteina s težinom bolesti, razinom upale te razinom folne kiseline i vitamina B12.
Materijali i metode U ovo istraživanje bilo je uključeno 26 ispitanika, uključujući 13 odraslih bolesnika
s psorijazom naivnih za sustanu terapiju, bez komorbiditeta, malignih oboljenja i zaraznih bolesti te 13 zdravih, nepovezanih, dobno i spolno usklađenih dobrovoljaca. Težina bolesti i kvaliteta života procijenjena je korištenjem standardiziranih testova - Psoriasis Area and Severity Index (PASI) i Dermatološkog indeksa kvalitete života (DLQI). Iz venske krvi ispitanika, u rutinskom kliničkom laboratoriju, određena je diferenci- jalna krvna slika (DKS), brzina sedimentacije eritrocita (SE), C reaktivni protein (hsCRP) te serumske razine homocisteina, vitamina B12 i folne kiseline.
Rezultati Istraživana skupina sastojala se od mladih sudionika, prosječne dobi oko 35 godina. Prema PASI indeksu, težina bolesti bila je u rasponu od blage (2,10) do umjerene (15,2) psorijaze. Nije bilo značajne raz- like u vrijednostima hsCRP-a i DKS-a između ispitivanih skupina. Ispitanici s psorijazom imali su statistički značajno više vrijednosti homocisteina u usporedbi sa zdravim ispitanicima, ali nije bilo dokaza hiperhomo- cisteinemije povezane s psorijazom. Svi ispitanici imali su normalne vrijednosti vitamina B12 i folne kiseline u serumu. Utvrđena je umjerena negativna povezanost između razine homocisteina u serumu i vitamina B12 te razine homocisteina i folne kiseline. Nadalje, serumska razina homocisteina nije bila povezana s hsCRP-om, ukupnim brojem leukocita i trombocita, ali je uočena značajna pozitivna povezanost serumske razine homocisteina i sedimentacije.
Zaključak: Rizik od kardiovaskularnih bolesti treba razmotriti među svim pacijentima oboljelima od psori- jaze, bez obzira na njihovu dob i težinu bolesti. Potrebna su veća prospektivna, kontrolirana ispitivanja kao bi se procijenila uloga homocisteina u razvoju kardiovaskularnih bolesti kod psorijatičnih bolesnika.

Ključne riječi

psorijaza; homocistein; folna kiselina; kardiovaskularna bolest;

Hrčak ID:

243962

URI

https://hrcak.srce.hr/243962

Datum izdavanja:

15.6.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.103 *