Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Integrativni pregled učinkovitosti Tomatis metode kod djece s poremećaja spektra autizma

Irena Brbić
Laura Tomić


Puni tekst: hrvatski pdf 343 Kb

str. 49-56

preuzimanja: 1.939

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 343 Kb

str. 49-56

preuzimanja: 271

citiraj


Sažetak

Cilj: cilj istraživanja je provesti integrativni pregled koji će identificirati učinkovitost Tomatis metode kao opcije za intervenciju kod djece s poremećajem spektra autizma (PAS).
Izvori podataka: sveobuhvatno pretraživanje meta-analiza i studija slučaja, pisma, referati, citati u radovima, reference, knjige na engleskom, francuskom i španjolskom jeziku objavljene u posljednjih 30 godina.
Rezultati: ukupno 14 članaka i 2 knjige ispunjavalo je kriterije za uključivanje i svi su pročitani i analizirani prema protokolu integrativnog pregleda, a zatim kategorizirani. Uočeno je da postoji 6 kvantitativnih studija, 6 s mješovitim istraživačkim pristupom, 4 kvalitativne studije. Gotovo svi po- državaju Tomatis metodu (osim 1) kao intervenciju koja može pomoći djeci s PAS-om. Čak je i ona 1 studija koja je procijenila da pozitivni rezultati nisu povezani s Tomatis metodom, zaključila da većina djece u studiji pokazuje opće poboljšanje jezika. Brojne studije rezultirale su time da djeca više nisu smatrana s PAS-om.
Zaključak: Tomatis metoda nudi intervencije kojima se značajno poboljšavaju simptomi autizma kod djece, ali potrebno je napraviti više istraživanja, posebno randomiziranih kontrolnih pokusa koji će ojačati dokaze.

Ključne riječi

Hrčak ID:

243966

URI

https://hrcak.srce.hr/243966

Datum izdavanja:

15.6.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.158 *