Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Odnosi između latentnih antropometrijskih dimenzija i uspješnosti u košarci

Branka Matković ; Fakultet za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu
Milan Blašković ; Fakultet za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 1.553 Kb

str. 17-25

preuzimanja: 205

citiraj


Sažetak

Relacije između latentnih antropometrijskih dimenzija i dva skupa varijabli situacione uspješnosti u košarci, analizirane su na uzorku od 53studenata fakulteta za fizičku kulturu osrednje igračke kvalitete.
Latentno antropometrijske karakteristike definirane su kao longitudinalna i transverzalna dimenzionalnost, potkožno masno tkivo, te voluminoznost i masa tijela. Prvi skup uspješnosti u igri predstavljale su situacione motoričke sposobnosti) preciznost ubacivanja, manipuliranje loptom, efikasnost kretanja sa i bez lopte, te snaga izbačaja lopte). Drugi skup sadržao je osam ocjena uspješnosti (ocjene tehnike, napada, obrane, stvaralaštva, odgovornosti, angažiranosti, ponašanja i opće uspješnosti u igri).
Utvrđena je statistički značajna i osrednja povezanost između latentnih antropometrijskih dimenzija i situacionih motoričkih sposobnosti, postignuta prije svega zbog utjecaja steomorfne građe tijela na ispoljavanje eksplozivne snage potrebne kod izbačaja lopte te donekle na sposobnost manipuliranja loptom. Preciznost dodavanja i ubacivanja ne ovise o morfološkim karakteristikama.

Ključne riječi

Hrčak ID:

245519

URI

https://hrcak.srce.hr/245519

Datum izdavanja:

1.1.1983.

Podaci na drugim jezicima: engleski ruski

Posjeta: 728 *