Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.46419/vs.52.1.10

Uzorkovanje hrane, vode za ljudsku potrošnju te obrisaka površina na mikrobiološku ispravnost

Sanja Furmeg ; Hrvatski veterinarski institut - Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska;
Jadranka Sokolović ; Hrvatski veterinarski institut - Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska;
Maja Bukvić ; Hrvatski veterinarski institut - Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska;
Krunoslav Sokolić ; MM Mesna industrija d.o.o., Krašić, Hrvatska
Petra Mustapić orcid id orcid.org/0000-0002-4660-725X ; ID EKO d.o.o., Zagreb, Hrvatska
Marijan Benić ; SANATIO d.o.o., Zagreb, Hrvatska
Željko Cvetnić ; Hrvatski veterinarski institut - Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska
Vesna Jaki Tkalec orcid id orcid.org/0000-0001-5944-7227 ; Hrvatski veterinarski institut - Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.090 Kb

str. 105-112

preuzimanja: 2.684

citiraj


Sažetak

Postupci uzorkovanja za mikrobiološku analizu hrane mogu utjecati na krajnji rezultat mikrobiološke pretrage. Uzorkovanje trebaju provoditi educirane i stručne osobe; pribor i oprema za uzorkovanje moraju biti sterilni; uzorak koji se uzorkuje mora biti reprezentativan, što znači da mora predstavljati jednu seriju ili lot proizvoda iz koje je uzet. Vrlo je važno uzorkovati dostatnu količinu uzorka koja je dovoljna za mikrobiološku analizu. Transport uzoraka do laboratorija i početak pretrage mora se provesti u što kraćem vremenu uz poštivanje temperaturnog režima. Sa svim se uzorcima treba postupati tako da bi se izbjeglo bilo kakvo oštećenje ambalaže. Uzorci moraju biti propisno upakirani te pravilno označeni. Subjekt u poslovanju s hranom sam određuje učestalost uzorkovanja hrane, vode i površina koje dolaze u dodir s hranom koja je definirana
planom samokontrole, a nadležna tijela kontroliraju provedbu propisanih planova. Osim uzorkovanja tijekom samokontrole koje provode osobe u poslovanju s hranom u Republici Hrvatskoj postoje i službene kontrole koje su propisane od nadležnih tijela u Republici Hrvatskoj.

Ključne riječi

uzorkovanje; hrana; voda; obrisci; mikrobiološka analiza

Hrčak ID:

245549

URI

https://hrcak.srce.hr/245549

Datum izdavanja:

25.11.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.089 *