Veterinarska stanica, Vol. 52 No. 1, 2021.
Stručni rad
https://doi.org/10.46419/vs.52.1.10
Uzorkovanje hrane, vode za ljudsku potrošnju te obrisaka površina na mikrobiološku ispravnost
Sanja Furmeg
; Hrvatski veterinarski institut - Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska;
Jadranka Sokolović
; Hrvatski veterinarski institut - Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska;
Maja Bukvić
; Hrvatski veterinarski institut - Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska;
Krunoslav Sokolić
; MM Mesna industrija d.o.o., Krašić, Hrvatska
Petra Mustapić
orcid.org/0000-0002-4660-725X
; ID EKO d.o.o., Zagreb, Hrvatska
Marijan Benić
; SANATIO d.o.o., Zagreb, Hrvatska
Željko Cvetnić
; Hrvatski veterinarski institut - Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska
Vesna Jaki Tkalec
orcid.org/0000-0001-5944-7227
; Hrvatski veterinarski institut - Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska
Sažetak
Postupci uzorkovanja za mikrobiološku analizu hrane mogu utjecati na krajnji rezultat mikrobiološke pretrage. Uzorkovanje trebaju provoditi educirane i stručne osobe; pribor i oprema za uzorkovanje moraju biti sterilni; uzorak koji se uzorkuje mora biti reprezentativan, što znači da mora predstavljati jednu seriju ili lot proizvoda iz koje je uzet. Vrlo je važno uzorkovati dostatnu količinu uzorka koja je dovoljna za mikrobiološku analizu. Transport uzoraka do laboratorija i početak pretrage mora se provesti u što kraćem vremenu uz poštivanje temperaturnog režima. Sa svim se uzorcima treba postupati tako da bi se izbjeglo bilo kakvo oštećenje ambalaže. Uzorci moraju biti propisno upakirani te pravilno označeni. Subjekt u poslovanju s hranom sam određuje učestalost uzorkovanja hrane, vode i površina koje dolaze u dodir s hranom koja je definirana
planom samokontrole, a nadležna tijela kontroliraju provedbu propisanih planova. Osim uzorkovanja tijekom samokontrole koje provode osobe u poslovanju s hranom u Republici Hrvatskoj postoje i službene kontrole koje su propisane od nadležnih tijela u Republici Hrvatskoj.
Ključne riječi
uzorkovanje; hrana; voda; obrisci; mikrobiološka analiza
Hrčak ID:
245549
URI
Datum izdavanja:
25.11.2020.
Posjeta: 4.089 *