Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Lotus porođaj

Barbara Finderle ; Hrvatska komora primalja


Puni tekst: hrvatski pdf 272 Kb

str. 17-20

preuzimanja: 667

citiraj


Sažetak

Lotus porod praksa je nerezanja pupčane vrpce prilikom poroda sve dok do odvajanja ne dođe prirodnim putem, a ta se praksa često povezuje uz spiritualnu važnost povezanosti posteljice i novorođenčeta. Važno je sagledati pozitivne i negativne zdravstvene implikacije lotus porođaja kako bi se pacijentice koje zahtijevaju ovu metodu zbrinule na najpogodniji način. Iako nema mnogo objavljenih istraživanja o samom lotus porođaju, ipak su efekti odgođenog klemanja i rezanja pupčane vrpce opsežno istraženi.
Temeljni interes ovog istraživanja jesu upravo moguće zdravstvene implikacije lotus poroda. Navedeni cilj ovog rada zahtijeva istraživanje pojmova kao što su definicija lotus poroda, povijest njegova nastanka te analiza postojećih istraživanja zdravstvenih ishoda lotus poroda kako bi se donio zaključak o njegovim zdravstvenim ishodima za rodilju i novorođenče.
Cilj ovog rada je i dati znanstveno utemeljene odgovore na pitanja vezana za problem i predmet istraživanja, kao što su:
- Što je lotus porod?
- Koja je povijest nastanka lotus poroda?
- Koje su razlike između ranog podvezivanja i rezanja pupčane vrpce, odgođenog podvezivanja i rezanja pupčane vrpce i lotus poroda?
- Koje su pozitivne zdravstvene implikacije lotus poroda?
- Koje su zdravstvene kontraindikacije lotus poroda?
- Koje su preporuke za primaljsku skrb?

Ključne riječi

lotus porođaj; povijest lotus porođaja; pupčana vrpca; zdravstvene implikacije

Hrčak ID:

245647

URI

https://hrcak.srce.hr/245647

Datum izdavanja:

19.10.2020.

Posjeta: 1.467 *