Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Spolia u Gašpinoj i Aljinovićevoj mlinici u Solinu

Nenad Cambi


Puni tekst: hrvatski pdf 1.585 Kb

str. 73-80

preuzimanja: 231

citiraj


Sažetak

Prvi spolium, monumentalna nadgrobna stela Prostinije Prokule i Faventine Delikate iz Trajanova doba, ugrađen je u Gašpinoj mlinici u Solinu poviše sjevernih vrata. Žena na lijevoj strani portretnoga polja nosi sofisticiranu frizuru koja podsjeća na one iz carske okoline (Plotina, Marcijana i Matidija), dok je djevojčica Delikata počešljana tako da oponaša mušku frizuru, ponajviše Trajanov portret decennalia tipa.
Drugi spolium je kip uzidan u Aljinovićevu mlinicu. Na temelju dviju starih fotografija može se reći da je posrijedi novokomponirani kip. Tijelo je muškarca, a glava žene nešto većih dimenzija od ljudskih. Muškarac je odjeven u tuniku i togu. Na lomu vrata umetnuta je ženska glava. Njezina frizura Scheitelzopf tipa je iz doba oko sredine 3. stoljeća ili nešto kasnije. Vlasnici mlinice su nedavno izvadili žensku glavu i umetnuli nakaznu gipsanu.
Kako se obje mlinice nalaze na području salonitanskih istočnih nekropola oba spolija veoma vjerojatno potječu iz sepulkralnoga ambijenta, jer treba pretpostaviti da su nađena prigodom gradnje mlinica.

Ključne riječi

Salona; mlinice; Gašpina; Aljinovićeva; spolia

Hrčak ID:

247207

URI

https://hrcak.srce.hr/247207

Datum izdavanja:

1.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 774 *