Poljoprivreda, Vol. 26 No. 2, 2020.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.18047/poljo.26.2.2
VARIJABILNOST SADRŽAJA MASNIH KISELINA, OKSIDACIJSKA STABILNOST I NUTRITIVNA KAKVOĆA ULJA U ODABRANIM GENOTIPOVIMA SOJE
Maja Matoša Kočar
orcid.org/0000-0002-3491-050X
; Poljoprivredni institut Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Hrvatska
Sonja Vila
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Sonja Petrović
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Andrijana Rebekić
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Aleksandra Sudarić
; Poljoprivredni institut Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Hrvatska
Tomislav Duvnjak
; Poljoprivredni institut Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Hrvatska
Antonela Markulj Kulundžić
orcid.org/0000-0002-3181-8265
; Poljoprivredni institut Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Hrvatska
Sažetak
Cilj ovoga istraživanja (2010. – 2012.) bio je procijeniti sadržaj masnih kiselina (palmitinska – PA, stearinska – SA, oleinska – OA, linolna – LA, linolenska – LNA, zasićene masne kiseline – SFA, mononezasićene masne kiseline – MUFA, polinezasićene masne kiseline – PUFA), oksidacijsku stabilnost (MUFA/PUFA, OA/LA) i nutritivnu kakvoću (LA/LNA) ulja 13 ranih genotipova soje nastalih u Poljoprivrednome institutu Osijek, Hrvatska. Analizom varijance utvrđeno je postojanje varijabilnosti za sva testirana svojstva, pri čemu su genotip (G), godina (Y) i GxY značajni izvori varijacije. Najznačajnije pozitivne korelacije su utvrđene između SA i OA, SA i LNA i LA i LNA, a najznačajnije negativne između OA i LA i OA i LNA. Analizom glavnih sastavnica utvrđeno je kako postoje četiri primarne osi sa svojstvenim vrijednostima > 1, koje zajedno objašnjavaju 57,84% varijabilnosti ukupnih podataka. Prva primarna os (PC1) najviše je u pozitivnome smjeru vezana za svojstva MUFA/PUFA, MUFA, OA/OALA i OA, a u negativnome smjeru za PUFA, LA i LNA. Ovi rezultati bit će od pomoći pri planiranju budućih oplemenjivačkih programa usmjerenih k prilagodbi sastava i sadržaja masnih kiselina prema potrebama prerađivačke industrije i krajnjih korisnika.
Ključne riječi
masne kiseline; nutritivna kakvoća; ulje; oksidacijska stabilnost; soja; PCA
Hrčak ID:
247720
URI
Datum izdavanja:
14.12.2020.
Posjeta: 1.955 *