Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.22598/mt/2020.32.spec-issue.31

Dobrobit povezana s hranom. Kritička analiza koncepta dobrobiti povezane s hranom i mogućnosti njegove empirijske potvrde

Anna Rogala ; Poznań University of Economics and Business
Renata Nestorowicz ; Poznań University of Economics and Business
Ewa Jerzyk ; Poznań University of Economics and Business


Puni tekst: engleski pdf 700 Kb

str. 31-48

preuzimanja: 441

citiraj


Sažetak

Svrha - Svrha je rada kritički sagledati koncept FBW (food well-being, dobrobit povezana s hranom) i mogućnosti njegove empirijske potvrde usmjerene utvrđivanju ograničenja i poteškoća u njegovu mjerenju.
Dizajn/metodologija/pristup - Kritička analiza literature zasniva se na induktivnom pristupu. Provedena je na dvjema razinama – na razini konceptualnog okvira FWB-a i na razini empirijskih istraživanja koncepta FWB-a.
Rezultati i implikacije - Interdisciplinarnost konceptualnih modela FWB-a ometa njihovu empirijsku potvrdu. U analiziranim studijama utvrđena je fragmentiranost empirijskih provjera. Primjena različitih metoda uzrokuje probleme usporedbe dobivenih rezultata, kao i formulacije općih zaključaka ili preporuka, koje bi pridonijele povećanju FBW-a na razini individue ili društva. U tom smislu bilo bi potrebno razjasniti potrebe uključene u “FWB zupčanik”, primjerice, razviti posebnu dimenziju s hranom povezane osobnosti.
Ograničenja - Analize se temelje isključivo na analizi postojeće literature i istraživanjima koja su se uglavnom provodila iz perspektive jedne znanstvene discipline. Za dublje razumijevanje ove teme potrebno je provesti interdisciplinarno empirijsko istraživanje.
Originalnost - Prema dosadašnjim saznanjima autorica, ne postoje pokušaji analize koncepta FWB-a poput ovdje opisanog pristupa, a koji bi omogućio definiranje njegovih konceptualnih ograničenja, empirijske potvrde ili budućih smjerova istraživanja pojedinačnih dimenzija FWB.

Ključne riječi

dobrobit hrane; blagostanje; eudaimonija; hedonizam; konzumacija hrane

Hrčak ID:

247948

URI

https://hrcak.srce.hr/247948

Datum izdavanja:

16.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.170 *