Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Razlike između maloljetnika kojima su izrečene vaninstitucionalne i institucionalne sankcije u kognitivnim i konativnim karakteristikama, stavovima prema sportu i angažiranosti kineziološkim aktivnostima

Miloš Mraković ; Katedra za sistematsku kineziologiju
Ankica Hošek ; Katedra za sistematsku kineziologiju


Puni tekst: hrvatski pdf 1.160 Kb

preuzimanja: 138

citiraj


Sažetak

Na uzorku od 398 maloljetnika koja je sud za počinjena djela protiv imovine i protiv života, tijela i ličnosti izrekao neku od vaninstitucionalnih mjera i uzorku od 129 maloljetnika koja je sud za takva djela izrekao neku od institucionalnih sankcija, primijenjeno je 28 kognitivnih testova saturiranih osim generalnim kognitivnim faktorom i faktorima edukacije, simboličkog i perceptivnog rezoniranja i 40 konativnih tetova saturiranih, osim sa generalnim faktorom neurotizma, i faktorima identificiranim kao astenični, konverzivni i stenični sindrom, ekstraverzija, rigidnost i integriranost ličnosti. Pored toga primijenjena je jedna skala za procjjenu stupnja angažiranosti kineziološkim aktivnostim i jedna skala za procjenu stavova prema sportu. Diskriminacija grupa u prostoru svih sedamnaest manifestnih varijabli pokazala je da se grupe među sobom razlikuju. Veće vrijednosti na diskriminativnoj varijabli imali su maloljetnici kojima je izrečena neka od vaninstitucionalnihsankcija po većem stupnju agresivnosti i depresije, većem stpnju ekstraverzije, a posebno dominacije i po općenito većem stupnju kognitivnih sposobnosti posebno onih koji su pod utjecajem akulturacije. Maloljetnici kojima je izrečena neka od vaninstitucionalnih mjera imali su znatnoveći stupanj fobičnosti, sugestibiliteta i rigidnosti. Unatoč tome, generalni neurotizam, definiran u Eysenckovom smislu bio je intenzivniji u grupi maloljetnika kojima je izrečena neka od institucionalnih mjera. Maloljetnici kojima je sud izrekao neku od vaninstitucionalnih mjera imali su općenito pozitivnije stavove prema sportu i bili su u većoj mjeri angažirani kineziološkim aktivnostima.
Na temelju informacija o kriterijima po kijma tužilac predlaže, a sud izriče sankcije maloljetnim delinkventima, ovi su se rezultati mogli interpretirati kao efekt težine počinjenog djela u funkciji kriminogenih karakteristika ličnosti i efekta prognoze suda o delinkventnom ponašanju maloljetnika koji imaju različitu strukturu krimiogenih psihičkih karakteristika. Veća angažiranosti i pozitivniji stav prema kineziološkim aktivnostima kod maloljetnika kojima je sud izrekao vaninstitucionalne, dakle blaže mjere, mogli su se pripisati većem stupnju socijalizacije tih delinkvenata, a dijelom i konformističkom prihvaćanju institucionaliziranih formi ponašanja. Jednako je međutim prihvatljiva hipoteza da kriminogena struktura ličnosti definirana osobito steničnim ekstravertiranim, a posebno agresivnim karakteristika tendira većem probabilitetu činjenja težih krivičnih djela, ukoliko agresivne tendence nisu nalaizirane kineziološkom aktivnošću, pa uslijed toga takvim maloljetnicima sud izriče teže sankcije. Na temelju relacija između kognitivnih i konativnih karakteristika maloljetnika, njihove kineziološke aktivnosti i težine izrečenih sankcija, zaključeo je da bi programirana kineziološka kativnost bila vrlo pogodno sredstvo za prevenciju delinkventnog ponašanja i resocijalizaciju maloljetnih delinkvenata.

Ključne riječi

84

Hrčak ID:

247980

URI

https://hrcak.srce.hr/247980

Datum izdavanja:

30.12.1973.

Podaci na drugim jezicima: engleski ruski

Posjeta: 565 *