Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Neke relacije kognitivnih i patoloških konativnih faktora

Jovin Đorđe ; Fakultet za fizičku kulturu, Zagreb


Puni tekst: ruski pdf 641 Kb

str. 50-55

preuzimanja: 85

citiraj


Sažetak

Na uzorku od 101 studenta Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu, upisanih u I semestar šk. godine 1969/70 i 1971/72, utvrđene su kanoničke relacije između manifestnih kognitivnih varijabli (baterija SVPN-1) i manifestnih varijabli patoloških konativnih faktora anksioznosti, inhibitorne konverzije, agresivnosti i shizodinosti.
Statistički značajne, negativne korelacije dobivene su između simboličkog rezoniranja (V1) i sve četiri patološe konativne varijable.
Maksimalna moguća povezanost između skupa manifestnih kognitivnih varijabli i skupa manifestnih varijabli konativnih faktora utvrđena je kanoničkom analizom i iznosi -0.44. Taj koeficijent nije visok, ali je značajan na nivou od 0.05.
Na osnovu dobijenih kanoničkih koeficijenata kognitivnih i konativnih varijabli, može se zaključiti da studenti postižu dobre rezultate u testu numeričkih operacija i vizualne specijalizacije, a slabije rezultate u testovima definicije riječi i geometrijskih apsurdnosti, da su više anksiozni i agresivni, a manje shizoidni i konverzivni.

Ključne riječi

Hrčak ID:

248173

URI

https://hrcak.srce.hr/248173

Datum izdavanja:

23.12.1974.

Podaci na drugim jezicima: engleski ruski

Posjeta: 519 *