Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31299/ksi.28.2.2

Korisnost volontiranja u Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima za daljnji profesionalni rad

Nikica Hamer Vidmar orcid id orcid.org/0000-0001-5083-2794 ; Služba za podršku žrtvama i svjedocima, Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske
Martina Bajto ; Služba za podršku žrtvama i svjedocima, Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske


Puni tekst: hrvatski pdf 506 Kb

str. 164-197

preuzimanja: 351

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 506 Kb

str. 164-197

preuzimanja: 247

citiraj


Sažetak

U odjelima za podršku žrtvama i svjedocima na županijskim sudovima angažiraju se volonteri kao pružatelji podrške žrtvama i svjedocima, najčešće studenti, za koje se organizira posebna izobrazba te se provodi mentoriranje i supervizija njihova rada. Ovim istraživanjem željelo se utvrditi koliko su se volonteri, koji su volontirali u odjelima, koristili stečenim znanjima i vještinama u svojemu kasnijem profesionalnom radu, odnosno tijekom obavljanja posla.
U istraživanju su sudjelovale 82 osobe koje su prethodno volontirale u odjelima za podršku žrtvama i svjedocima pri županijskim sudovima u Zagrebu, Osijeku, Vukovaru, Zadru, Splitu, Rijeci i Sisku. Za potrebe istraživanja konstruiran je anketni upitnik, a prikupljanje podataka provedeno je metodom online ankete.
Rezultati su pokazali da bivši volonteri procjenjuju da su im stečena znanja i iskustvo tijekom volontiranja u odjelima za podršku uglavnom korisni u obavljanju trenutnog posla. Nema razlike u procjeni korisnosti s obzirom na vrstu radnog mjesta između pravne, pomagačke i ostale skupine zanimanja. Nešto manje od polovice (41,3 %) volontera navodi da im je činjenica što su prethodno volontirali pomogla pri zapošljavanju. Osobe zaposlene na radnim mjestima iz skupine pravnih zanimanja u većoj mjeri procjenjuju da im je volontiranje pomoglo u dobivanju zaposlenja. Oni koji su pohađali trodnevnu osnovnu edukaciju, iskustvo volontiranja smatraju korisnijim za daljnji posao, nego oni koji su pohađali dvodnevnu osnovnu edukaciju. Također, pohađanje edukacija o komunikacijskim vještinama i obiteljskom nasilju povezano je s većom procjenom korisnosti. Nije pronađena povezanost duljine volontiranja, kao ni pohađanja supervizije, s procjenom korisnosti volontiranja za obavljanje trenutnog posla. Podatci pokazuju da volonterima od stečenih znanja i iskustava u radu najviše koristi: iskustvo rada s ranjivim skupinama, stečene komunikacijske vještine, praktično iskustvo u komunikaciji sa žrtvama i svjedocima te znanja o načinu funkcioniranja suda i pravosudnog sustava. Volontiranje im je, osim za profesionalni razvoj, koristilo i u drugim područjima života. Dakle, 97,5% bivših volontera preporučilo bi drugima volontiranje u odjelu za podršku žrtvama i svjedocima.

Ključne riječi

žrtva; svjedok; podrška; volonteri; profesionalni rad

Hrčak ID:

248364

URI

https://hrcak.srce.hr/248364

Datum izdavanja:

22.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.498 *