Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46419/vs.52.4.3

Faktori povezani s bakterijskom kontaminacijom mesa peradi u mesnicama u Biskri, Alžir

Nadjah Guergueb orcid id orcid.org/0000-0001-5770-5333 ; Department of Veterinary Medicine, The University Batna1, Batna, Algeria
Nadir Alloui ; Department of Veterinary Medicine, The University Batna1, Batna, Algeria
Ammar Ayachi ; Department of Veterinary Medicine, The University Batna1, Batna, Algeria
Laila Aoun orcid id orcid.org/0000-0001-5213-6653 ; Department of Veterinary Medicine, Chadli Bendjedid University, El Tarf, Algeria
Ilhem Chachoua ; Department of Agricultural Sciences, The University Batna1, Batna, Algeria


Puni tekst: engleski pdf 889 Kb

str. 429-437

preuzimanja: 397

citiraj


Sažetak

Najnoviji dostupni podatci pokazuju da je od 2018. godine meso peradi najviše konzumirano meso na svijetu. Međutim, meso peradi često je vrlo kontaminirano mikroorganizmima. Ukupni broj živih mikroorganizama (engl. total viable count; TVC), koji se naziva i “ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija” (engl. total aerobic mesophilic bacteria; TAMB) indikator je bakterijske kvalitete. Cilj ove studije bio je ispitati faktore povezane s bakterijskom kontaminacijom mesa peradi u mesnicama. Studija je provedena od siječnja 2018. do srpnja 2020. i uključivala je 10 mesnica u Biskri (Alžir). Iz svake mesnice kupljene su različite vrste uzoraka mesa peradi (n=159), prije i nakon koronavirusne bolesti (COVID-19). Svaki uzorak ispitan je na TAMB i fekalne koliforme. U ovoj studiji, jedna nezavisna varijabla bila je kvantitativna, a to je kontaminacija mesa peradi fekalnim koliformima, a devet varijabli bilo je kategorijsko: cijeli trup pakiran u klaonici ili rezan u mesnici, vrsta uzorka: koža zabatka, meso zabatka, koža vrata, jetra, pureća šnicla, te prije i nakon pojave COVID-19. Rabljena je opisna statistika, višestruka analiza korespondencije (engl. multiple correspondence analysis; MCA) i višestruka linearna regresija za ispitivanje jesu li različiti prepoznati faktori povezani s bakterijskom kontaminacijom mesa peradi. Prosječna razina kontaminacije mesa peradi putem TAMB bila je: (6,40 ± 0,81 log10 CFU/g). MCA rezultati s grafičkim prikazom kvalitativnih i kvantitativne varijable prikazuju odnos međufaktora. Izrađen je model višestruke regresije što omogućuje objasniti 48,6 % TAMB varijacija i procijeniti TAMB kontaminaciju mesa peradi prema jednadžbi: Y= 0,477 X1 + (- 0,639) X2 + (- 0,557) X3 + (- 0,295) X4 + 5.522; Y (TAMB u log10 CFU/g), X1 (fekalni koliformi u log10CFU/g), X2 (prije/nakon COVID-19), X3 (pureća šnicla), X4 (trup/komad mesa). Identifikacijski faktori povezani s bakterijskom kontaminacijom mesa peradi potreban je za kreiranje učinkovitih preventivnih mjera u mesnicama da bi se znatno smanjila razina kontaminacije i kupcima osiguralo meso peradi izuzetne kvalitete.

Ključne riječi

meso peradi; TVC; APC (broj aerobnih kolonija); MCA; model regresije; COVID-19

Hrčak ID:

248743

URI

https://hrcak.srce.hr/248743

Datum izdavanja:

1.2.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.222 *