Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Povezanost posttraumatskog stresnog poremećaja i težine posljedica ishemičkog moždanog udara

Stela Rutović
Dragutin Kadojić
Silvio Bašić
Branko Malojčić


Puni tekst: engleski pdf 222 Kb

str. 12-16

preuzimanja: 122

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 222 Kb

str. 12-16

preuzimanja: 169

citiraj


Sažetak

Uvod: Iako se najčešće smatra posljedicom traumatskih događaja, PTSP se može pojaviti i nakon bolesti. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi incidenciju PTSP-a kod bolesnika s ishemičkim moždanim udarom (MU) te njegovu povezanost s stupnjem onesposobljenosti.
Ispitanici i metode: U istraživanje je uključen 161 ispitanik s ishemičkim MU-om. PTSP je dijagnos- ticiran primjenom modificirane verzije PTSP liste specifične za stresor (PTSD Checklist Specific for
a stressor (PCL-S)). Stupanj onesposobljenosti procjenjivan je korištenjem modificirane Rankin skale (mRS). Demografski podatci o dobi i spolu bolesnika prikupljeni su u razgovoru s pacijentima. Rezultati: Od 161 pacijenta s ishemičkim MU-om, njih 21 (13.04 %) je ispunilo PCL-S kriterije za PTSP. Našli smo pozitivnu povezanost između PTSP-a i većeg stupnja onesposobljenosti (Mann-Whit- neyjev U-test, P <0,001).
Zaključak: Naši rezultati pokazaju da se PTSP pojavljuje u značajnog broja bolesnika s ishemičkim MU-om. Određivanje korelata PTSP-a nakon MU-a može pomoći identificirati bolesnike s većim rizikom za razvoj PTSP-a. Kada bi se ovi rezultati dokazali u studijama s većim brojem ispitanika, rana detekcija i liječenje simptoma PTSP-a mogli bi poboljšati ishode pacijenata s MU-om.

Ključne riječi

ishemički moždani udar; posttraumatski stresni poremećaj; onesposobljenost

Hrčak ID:

248873

URI

https://hrcak.srce.hr/248873

Datum izdavanja:

15.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 902 *