Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ASPEKTI DOBRE SMRTI

Maca Cicak ; Centar za socijalnu skrb Zagreb, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 91 Kb

str. 93-111

preuzimanja: 2.133

citiraj


Sažetak

Iako su umiranje i smrt postali zasebna znanstvena tema, još uvijek se nedovoljno zna o tome kako kvalitetno živjeti do samog kraja. Mnoge odgovore o ovom području daje palijativna skrb – skrb o umirućima i njihovim obiteljima. Ona se posvećuje stvaranju okolnosti u kojima smrt postaje prihvatljiva i dostojanstvena pa na taj način promovira koncept »dobra smrt«.

Postojeći domaći i strani prikazi dobre smrti kod neizlječivo bolesnih osoba su fragmentarni i nedostaje im integrativni pristup. Svrha je ovog rada, pregledom recentnih teorijskih spoznaja, objediniti pojedinačne prikaze u cjelinu te sustavno i analitički opisati aspekte dobre smrti.

Predstavljene spoznaje ukazuju da je dobra smrt temeljno ljudsko pravo i vrijednost te dinamička i humanistička kategorija što odražava jedinstveno iskustvo umirućeg. Izrazito je socijalni događaj i potpuno se može ostvariti jedino unutar socijalnog okruženja i odnosa s drugim ljudima. Neki njeni najpoželjniji aspekti su: prirodnost, kvaliteta življenja, upravljanje simptomima, boli i osjećajima, osobne vrijednosti, socijalna podrška, humanost i dostojanstvo, duhovnost i skrb o obitelji.

Ključne riječi

dobra smrt; kvaliteta umiranja; aspekti dobre smrti; palijativna skrb

Hrčak ID:

23100

URI

https://hrcak.srce.hr/23100

Datum izdavanja:

5.5.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.510 *