Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Određivanje ohratoksina A u bijelom i crnom vinu

Jasna Bošnir ; Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zagreb
Matija Melnjak ; Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
Ivana Prskalo orcid id orcid.org/0000-0002-0666-6968 ; Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zagreb
Dario Lasić ; Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zagreb
Lidija Barušić ; Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zagreb
Gordana Jurak ; Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zagreb
Lidija Baričević ; Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zagreb
Aleksandar Racz orcid id orcid.org/0000-0002-3118-2623 ; Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, Zagreb
Vanja Vasiljev ; Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Rijeka
Tomislav Rukavina ; Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Rijeka


Puni tekst: hrvatski pdf 411 Kb

str. 277-283

preuzimanja: 797

citiraj


Sažetak

Mikotoksini su sekundarni produkti plijesni i vrlo česti kontaminanti hrane. Najčešće su njima kontaminirane žitarice, ali istraživanja ukazuju na to da i druge vrste namirnica mogu biti kontaminirane mikotoksinima. Vino je namirnica koja je najčešće kontaminirana ohratoksinom A (OTA), koji nastaje kao produkt plijesni nastale na grožđu ili kasnije tijekom njegove prerade, a kao i većina drugih mikotoksina, štetno utječe na zdravlje ljudi i životinja, te se njihova prisutnost u hrani redovito provjerava. U ovome radu analizirali smo bijela i crna vina iz podregije koprivničko-đurđevačkog vinogorja na prisutnost ohratoksina A kojeg sintetiziraju plijesni iz skupine Aspergillus ochraceus i Penicillium viridicatum. Kao članica Europske Unije, Hrvatska je prihvatila Uredbu 1881/2006 o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani koja jednoznačno utvrđuje najviše dopuštene koncentracije ohratoksina A u određenim vrstama hrane, uključujući i vino. Ukupno je analizirano 34 uzorka vina, 19 bijelih vina i 15 uzoraka crnih vina. Vrijednosti OTA kretale su se u rasponu od 0,269 do 1,696 g/L za bijelo vino i od 0,254 do 0,565 g/L za crno vino. Nakon izolacije, kvantifikacija ohratoksina A iz vina provedena je imunoenzimskom tehnikom ELISA. Sve dobivene vrijednosti ohratoksina A u analiziranim uzorcima vina niže su od najveće dozvoljene količine koja iznosi 2 g/L, te su ocijenjena sukladnim i prihvatljivim za konzumaciju. Obzirom na dobivene rezultate može se zaključiti da je evidentna prisutnost ohratoksina A u vinima, te je neophodno kontinuirao pratiti njegove vrijednosti u vinima na tržištu, a sve u svrhu zaštite zdravlja potrošača.

Ključne riječi

mikotoksini; plijesni; ohratoksin A; bijelo vino; crno vino; ELISA

Hrčak ID:

250748

URI

https://hrcak.srce.hr/250748

Datum izdavanja:

26.1.2021.

Posjeta: 1.784 *