Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17794/rgn.2021.1.1

POVIŠENE VRIJEDNOSTI SELENIJA U POVRĆU TE SAMONIKLOME BILJU I VOĆU POD UTJECAJEM KEMIZMA VODE IZ RAŠKIH UGLJENOKOPA

Gordana Medunić ; University of Zagreb, Faculty of Science, Department of Geology, Horvatovac 95, 10000 Zagreb, Croatia
Nina Bilandžić orcid id orcid.org/0000-0002-0009-5367 ; Croatian Veterinary Institute, Savska cesta 143, 10000 Zagreb, Croatia
Marija Sedak orcid id orcid.org/0000-0001-6861-0436 ; Croatian Veterinary Institute, Savska cesta 143, 10000 Zagreb, Croatia
Željka Fiket orcid id orcid.org/0000-0002-7628-9045 ; Ruđer Bošković Institute, Division for Marine and Environmental Research, Bijenička cesta 54, 10000 Zagreb, Croatia
Andreja Prevendar Crnić ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Heinzelova ul. 55, 10000 Zagreb, Croatia
Vanja Geng orcid id orcid.org/0000-0001-8820-0813 ; University of Zagreb, Faculty of Science, Department of Geology, Horvatovac 95, 10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 508 Kb

str. 1-13

preuzimanja: 568

citiraj


Sažetak

Selenij (Se), mikronutrijent toksičan za ljude i životinje izložene njegovim povišenim vrijednostima, sveprisutan je u ugljenu. Raški ugljen, iznimno obogaćen sumporom (S), selenijem, uranom (U), vanadijem (V) i molibdenom (Mo), stoljećima je pridobivan i korišten u industriji na području Raškoga zaljeva, smještenoga u Istri (sjeverni Jadran, Hrvatska). Postoji bojazan da voda iz raških ugljenokopa onečišćuje okolno tlo, vodu i nasade. Cilj ovoga istraživanja praćenja stanja okoliša bio je utvrditi razine Se i odabranih potencijalno toksičnih elemenata u tragovima (As, Cd, Cu, Cr, Mo, Pb, U, V i Zn) te onih sporednih (Fe i Mn) u vodi iz raških ugljenokopa, površinskoj vodi te okolnome povrću, voću i samoniklome bilju. Vrijednosti Se u vodi iz ugljenokopa (do 12 μg/L) premašile su dopuštenu vrijednost Se za vodu u okolišu (10 μg/L). U usporedbi s prosječnim vrijednostima Se u tlu u EU-u (1,15 mg/kg), Se u povrtnome tlu u Raši bio je peterostruko povišen. U usporedbi s vrijednostima Se u hrvatskome i grčkome povrću (niske do normalne) Se u raškome povrću povišen je 20 odnosno 50 puta. U radu je približno procijenjeno da je dnevni unos (EDI) Se ispitivanim domaćim povrćem (broj uzoraka 21) vjerojatno povišen (0,055 mg/dan). Naime, preporučeni dnevni unosi (RDA) Se za žene i muškarce iznose 0,055 odnosno 0,070 mg/dan. Vrijednosti dnevnoga unosa analiziranoga povrća pridonijele su prosječnim razinama RDA-a kako slijedi: češnjak (183 %), repa (154 %), peršin (147 %), luk i tikva (76 %), zelena salata (74 %), kelj (62 %), radič (51 %) te krumpir (20 %). Premda izračunata EDI vrijednost analiziranoga povrća iz Raše čini tek 1/8 toksične doze (> 0,4 mg/dan), rezultati ovoga rada trebali bi potaknuti daljnja istraživanja o prehrambenim navikama i prehrambenome statusu stanovništva ovoga područja s obzirom na unos selenija.

Ključne riječi

raški ugljen; voda; povrće; selenij; procijenjeni dnevni unos

Hrčak ID:

250784

URI

https://hrcak.srce.hr/250784

Datum izdavanja:

22.1.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.564 *