Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Minijaturist Julije Klović između Torgijana i Rima 1537. godine

Valerija Macan Lukavečki orcid id orcid.org/0000-0002-4978-5262 ; Faculty of Croatian Studies, University of Zagreb, Zagreb, Coratia


Puni tekst: talijanski pdf 472 Kb

str. 1079-1093

preuzimanja: 224

citiraj


Sažetak

Autorica analizira sadržaj pisma kojeg je 4. listopada 1537. godine Giacomo Nardi, biskup Urbina i papinski vice -legat u Perugi, uputio tajniku pape Pavla III., Ambrogiu Recalcatiju. U pismu biskup Nardi u cijelosti prepričava nezgode koje su zadesile Julija Klovića prilikom pokušaja da 1537. g. preuzme godišnji prihod župe sv. Bartolomeja u Torgianu, a koju mu je darovao njegov mecena kardinal Marino Grimani u kolovozu prethodne godine. Iz pisma saznajemo kako je Klovićevo pravo na župne prihode prenešeno na još uvijek u modernoj historiografiji slabo poznatog opata Ranieria, a da je sam Klović upućen u Rim na razgovor papinskom tajniku Recalcatiju. Budući da se radi o dvojici eminentnih crkvenih dostojanstvenika, autorica raspravlja o razlozima koji su potaknuli interes autora i naslovnika pisma na spominjanje Klovićevih nedaća s beneficijem, povezuje ih s datacijom narudžbe iluminacija Časoslova Farnese ali i sa skorim Klovićevim prijelazom u službu kardinala Alessandra Farnesea (1541.). Kontekstualizirajući u drugom dijelu rada nevolje koje su kratko nakon što je pismo napisano zadesile samog tajnika Recalcatija u Rimu zbog kojih je pritvoren, autorica zaključuje kako je ovaj Klovićev slučaj najvjerojatnije vrlo brzo završio u rukama kardinala Farnesea koji preuzima Recalcatijevo mjesto u Kuriji a da je ovo bio prvi korak ulaska minijaturista u kardinalovu službu.

Ključne riječi

Juraj Julije Klović; minijaturist; Perugia; Torgiano; lateranski kanonik; tajnik pape Pavla III.; Ambrogio Recalcati; kardinal Alessandro Farnese; kardinal Marino Grimani.

Hrčak ID:

251246

URI

https://hrcak.srce.hr/251246

Datum izdavanja:

28.1.2021.

Podaci na drugim jezicima: talijanski

Posjeta: 914 *