Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Političke stranke s kršćanskim predznakom u Hrvatskoj: mogućnosti i potrebe?

Josip Grbac ; Teologija u Rijeci - Područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 227 Kb

str. 453-468

preuzimanja: 1.378

citiraj


Sažetak

U mnogim europskim zemljama tijekom 19. i 20. stoljeća stvorene su i djelovale »katoličke« ili »kršćanske« stranke, no razlike među njima, kako u denominacijama tako i u poimanju njihova političkog djelovanja, ali i u njihovim odnosima s hijerarhijom Katoličke crkve, velike su i ovisne o mnogo čimbenika, ponajprije o konkretnim povijesnim okolnostima. Govor o »kršćanskim demokratskim strankama«, s povijesnog i aktualnog stajališta, dotiče se političkih, teoloških i eklezioloških pitanja.
Imajući u vidu mogućnost stvaranja i djelovanja stranaka s kršćanskim predznakom u današnjoj hrvatskoj politici, valja imati na umu nekoliko čimbenika. Te stranke, jer se pozivaju na Kristovu riječ, za svoju vjerodostojnost moraju postaviti stroža mjerila nego su to učinile ostale stranke. Osim toga, one moraju jasno definirati vrijednosti kršćanske provenijencije koje određuju identitet građana, prije svega vrednotu dostojanstva čovjeka sukladno kršćanskoj antropologiji. Otud proizlazi sav njihov socijalni program. Te bi stranke trebale kršćansku sliku čovjeka promovirati danas osobito u tri segmenta: na polju rasprava o bioetici i genetskom istraživanju, na polju privredne i socijalne politike te na polju politike obrazovanja i odgoja.
Poteškoće oko stvaranja i djelovanja takvih stranaka u Hrvatskoj danas jesu mnogostruke. Osnova njihova nastajanja i efikasnog djelovanja je istinska demokracija koja će kršćanske vrijednosti objektivno vrjednovati, a ne etiketirati kao oblik vjerskog prozelitizma. Potrebno je oblikovanje javnog mnijenja koje će uvažavati djelovanje stranaka ne samo ovisno o uspješnosti njihove politike svedene na borbu za vlast, nego će znati cijeniti i njihov rad izvan tako usko shvaćene politike, kao što je djelovanje na planu zaštite i promocije čovjeka, obitelji, na planu socijalne problematike. To se sada čini teško ostvarivo obzirom na sveopću »politizaciju« društva. I stranke s političkim predznakom morat će se suočiti s potrebom stvaranja kompromisa, za što je potreban kvalitetan moralni odgoj kršćanskih političara. Konačno, upravo te stranke morale bi dati svjedočanstvo o mogućnosti suradnje i na planu politike, što bi se najjasnije ostvarilo objedinjavanjem svih takvih stranaka u jednu cjelinu. To su samo neki od preduvjeta koji bi omogućili djelovanje takvih političkih stranaka. Stječe se dojam da se na hrvatskim prostorima zakasnilo oko ostvarenja tih ciljeva.

Ključne riječi

politika; kršćanska demokracija; demokršćanske stranke; kršćanska antropologija; moralni i etički relativizam; bioetika; obrazovanje i odgoj

Hrčak ID:

23218

URI

https://hrcak.srce.hr/23218

Datum izdavanja:

29.11.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.287 *