Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Novootkriveni apokrifi i folklor: Pečeni pijetao kukuriječe

Ilona Nagy ; MTA Néprajzi Kutatóintézet, Budapest


Puni tekst: hrvatski pdf 363 Kb

str. 43-62

preuzimanja: 1.315

citiraj


Sažetak

Na Posljednje večere Gospodnje, Gospodu Kristu su donijeli pečenoga pijetla, a kad je Juda otišao da proda Gospoda, Krist naloži pijetlu da ustane i slijedi Judu, što je on i učinio. Potom je izvijestio Gospoda Krista kako ga je Juda prodao, a zauzvrat mu Krist obeća da će ga sa sobom u raj povesti.
Priča o čudesima apokrifnog podrijetla (navodno iz Djela Petrovih) postala je popularna u orijentalnom kršćanstvu i u srednjovjekovnoj Europi zahvaljujući preoblikovanju u siže s elementima paradoksa. Tako je dospjela u apokrifne pripovijesti Novoga zavjeta, u nedavno otkrivenu etiopsku Knjigu o pijetlu, zatim u rane koptske fragmente te u srednjovjekovne rukopise Nikodemova evanđelja. Cilj ove studije jest dokumentiranje toga neobičnog procesa: apokrifna pripovijetka mijenjala se usmenim prenošenjem i ostala sačuvana u nekim inačicama apokrifnih tekstova. Osobito je dragocjena građa koja svjedoči o prisutnosti toga motiva u usmenoj predaji. Pažljivo prikupljanje i zapisivanje folklora iz 19. i 20. stoljeća otkriva usmene inačice koje su formulirane kao etiološke predaje.

Ključne riječi

apokrifna evanđelja; Acta Petri; Acta Pilati; Nikodemovo evanđelje; etiopska Knjiga o pijetlu; koptski apokrifi; Kukurijekanje pečenoga pijetla; legende o Judi

Hrčak ID:

23265

URI

https://hrcak.srce.hr/23265

Datum izdavanja:

19.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.334 *