Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Međuknjižnična posudba u eri digitalne dostupnosti znanstvenih informacija

Sofija Konjević orcid id orcid.org/0000-0002-1786-0555 ; Institut Ruđer Bošković


Puni tekst: hrvatski pdf 320 Kb

str. 185-208

preuzimanja: 327

citiraj


Sažetak

Cilj. Rad daje prikaz utjecaja tehnoloških promjena, osobito mrežne dostupnosti e-izvora znanstvenih informacija na službu međuknjižnične posudbe koristeći kao primjer podatke o međuknjižničnoj posudbi (MKP) Centra za znanstvene informacije, uz osvrt na trendove u Europi i svijetu.

Pristup. Rad donosi kratak povijesni pregled razvoja službe međuknjižnične posudbe, prikaz tehnoloških promjena, s naglaskom na dostupnost građe u digitalnom formatu bilo pretplatom ili u otvorenom pristupu i promjene koje donosi, istovremeno olakšavajući proces međuknjižnične posudbe, ali i donoseći određena ograničenja. Analizirani su podaci o broju zahtjeva u Centru za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković, a dat je i pregled današnje situacije u svijetu.

Rezultati. Analiza je pokazala da velik broj zahtjeva za međuknjižničnom posudbom CZI bilježi sve do 2013. godine, nakon čega je registriran konstantan pad u broju zahtjeva, što je u skladu i s nekim primjerima u svijetu koji su prikazani u radu.

Originalnost. Tema je obrađivana u prošlosti, no malo je novijih radova u Hrvatskoj koji obrađuju utjecaj tehnoloških promjena i digitalne građe na samu službu međuknjižnične posudbe, dajući pri tom opsežan pregled trenutnog stanja u svijetu. U svijetlu navedenih promjena su analizirani i prikazani statistički podaci međuknjižnične posudbe Centra za znanstvene informacije.

Ključne riječi: međuknjižnična posudba, MKP, dostava dokumenata, opskrba dokumenata, e-izvori, znanstvene informacije

Ključne riječi

međuknjižnična posudba; MKP; dostava dokumenta; opskrba dokumenata; e-izvori; znanstvene informacije

Hrčak ID:

252869

URI

https://hrcak.srce.hr/252869

Datum izdavanja:

29.1.2021.

Posjeta: 787 *