Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Razvoj narodnih knjižnica u Hrvatskoj prema zelenim knjižnicama

Radova Vrana orcid id orcid.org/0000-0002-8867-8275 ; Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, Filozofski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu
Ana Zečević orcid id orcid.org/0000-0002-2694-0186 ; Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, Filozofski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 270 Kb

str. 365-388

preuzimanja: 420

citiraj


Sažetak

Cilj. Rad je posvećen pokretu zelenih knjižnica u Republici Hrvatskoj, s naglaskom na narodne knjižnice. Uz uvodni dio o koncpetu zelenih knjižnica, rad u svojem središnjem dijelu nudi prikaz rezultata istraživanja u narodnim knjižnicama u RH o temi zelenih knjižnica. Cilj istraživanja bio je utvrditi trenutno stanje i istražiti razvijaju li se narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj prema zelenim knjižnicama ispitivanjem sljedeća tri elementa zelene knjižnice: zgrada knjižnice, poslovanje zelene knjižnice te knjižnične usluge.

Pristup/metodologija/dizajn. Uvodni teorijski dio rada napisan prema dostupnoj literaturi, dok je središnji dio rada posvećen istraživanju u kojem je korištena metoda ankete provedena uz pomoć online anketnog upitnika. Uzorak istraživanja odnosi se na sve narodne knjižnice u RH kako bi se stvorila cjelovita slika o temi zelenih knjižnica u narodnim knjižnicama u RH.

Rezultati. Istraživanje u kojem su sudjelovale 82 narodne knjižnice u RH pokazalo je da većina knjižnica u zgradama ne provodi financijski dostupne mjere štednje energije, ali da su neka od načela zelenog poslovanja ipak zastupljena u njihovom poslovanju (odvajanje papira za reciklažu te štednja papira i tinte u većini knjižnica). Utvrđeno je da su ispitane knjižnice zainteresirane za razvijanje zelenih knjižničnih usluga te da većina knjižnica u svoj program uvrštava i događanja ekološke tematike. Međutim, isto tako iz provedene ankete proizlazi da je potrebno educirati same knjižničare o konceptu zelene knjižnice, motivirati ih te kod njih razvijati ekološku svijest. Osim nedovoljne educiranosti ili zainteresiranosti zaposlenika za koncept zelene knjižnice, pokazalo se da prepreka razvoju narodnih knjižnica u Hrvatskoj u zelenom smjeru mogu biti nedovoljan broj knjižničnog osoblja, neadekvatan prostor te nedostatak financijskih sredstava.

Originalnost/vrijednost. Rad predstavlja sveobuhvatno istraživanje o zelenim knjižnicama na nacionalnoj razini te su njegovi rezultati primjenjivi u razvoju narodnih knjižnica u RH.

Ključne riječi

ekologija; narodne knjižnice; održivi razvoj; zelene knjižnice

Hrčak ID:

252922

URI

https://hrcak.srce.hr/252922

Datum izdavanja:

29.1.2021.

Posjeta: 942 *